Paştele este miracolul învierii Domnului, este sărbătoarea cu cea mai mare încărcare spirituală şi reprezintă triumful ciclic al vieţii asupra morţii. Este sărbătoarea speranţei, a iubirii, a iertării şi aduce în sufletele credincioşilor lumină, linişte sufletească şi armonie în familie. Aceasta este însoțită totodată și de numeroase tradiții și obiceiuri.

În perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de infecții digestive și alergodermii din tot anul. Majoritatea pacienților ce se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase în perioada sărbătorilor prezintă:

  • greață;
  • vărsături;
  • dureri abdominale;
  • erupții;
  • scaune diareice;
  • febră;
  • frisoane;
  • mialgii.

În perioada sărbătorilor există tendința excesului alimentar. Din bucuria că toată familia se reîntregește, suntem îndemnați sa pregătim foarte multe feluri de mâncare, deserturi, etc.. Alimente care sunt foarte grele pentru sistemul digestiv (mâncărurile ce conțin carne de porc, grăsimi, zahăr, băuturile acidulate, alimentele cu coloranți și aditivi alimentari, alcool în exces).

Foarte multe infecții digestive apar din cauza pregătirii neadecvate a preparatelor.

Principalul mod de transmitere a agenților infecțioși este prin alimente sau apa contaminată, manifestările clinice putând debuta de la câteva ore până la câteva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate.

Cel mai frecvent, infecții bacteriene cauzate de:

  • E. coli (transmise prin consumul de ouă);
  • Salmonella și Campylobacter (transmise prin consumul de ouă și carne de pasăre de curte insufficient preparate termic, lapte nepasteurizat);
  • Shigella (transmisă prin contact cu pacienții infectați, apă sau alimente contaminate);
  • Stafilococi enterotoxigeni;
  • Proteus spp.;
  • Clostridium perfingens;
  • Yersinia;
  • Vibrionul holeric.

Infecții virale cauzate de:

  • Norovirus;
  • Rotavirus;
  • Astrovirus;
  • Calicivirus;
  • Adenovirus;
  • Parvovirus;
  • Coronavirus, etc.

Mult mai rar, boli cauzate de paraziți precum:

  • Giardia lamblia;
  • Cryptosporidium parvum;
  • Entamoeba histolytica (amebiaza), etc.

Și alte cauze precum aditivii alimentari, coloranții.

În cazul în care apare simptomatologia menționată mai sus, trebuie să ne prezentăm la spital sau contactat medicul de familie, aceste simptome putând ascunde și alte patologii mult mai severe. Un consult medical cât mai precoce este foarte important.

Tratamentul trebuie instituit cât mai repede pentru a putea preveni apariția complicațiilor. Acesta constă în:

-regim igieno-dietetic (se evită alimentele greu de digerat, cafeaua, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi, zahăr, sucuri carbogazoase; se vor consuma alimente ușor de digerat, orez, pui la grătar, pâine prăjită, ceai de mentă neîndulcit, brânză proaspătă, banane foarte bine coapte, ou fiert – doar gălbenușul, în cantități mici, la intervale regulate de timp);

-tratament simptomatic;

-antivirale și/sau antibioticoterapie (doar la indicația medicului specialist);

-lichide orale bogate în electroliți pentru reechilibrare hidro-electrolitică (în cantități mici, la intervale regulate de timp).

Prevenția este esențială și constă în:

-spălarea și procesarea corectă a alimentelor, consumul de apă îmbuteliată;

-măsuri de igienă personală;

-cumpătare în alegerea și consumul alimentelor;

-mase bogate în legume, fructe, fibre și cereale integrale;

-mestecarea lentă a alimentelor;

-sportul și activitățile fizice frecvente.

Secretul Sărbătorilor atât Pascale cât și a celor de Craciun constă în cumpătare.

Sărbători fericite și liniște sufletească!

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași