Intrebat despre posibilele contraindicații de administrare a vaccinului in cazul pacienților cu anumite afecțiuni, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Rosu este de părere că acolo unde există dubii in ceea ce priveşte vaccinarea anti COVID, cel mai indicat este să se discute cu medicul curant, care poate sfătui pacientul pe baza informațiilor concrete pe care acesta le are.

“Sunt anumite afecțiuni care ridică o oarecare precauție in ceea ce priveste imunizarea cu vaccinul anti-COVID, nu pot să imi exprim părerea referitor la asta pentru că ar trebui să fac o anamneză foarte clară a pacientului, sa ii văd fișa medicală a acestuia, să am o discuție cu pacientul, să văd ce simptomatologie are și dacă, intradevăr, ar putea vaccinul să ii aducă un deserviciu”, a transmis Dr Florin Roşu.

In ceea ce priveşte posibilele reacții postvaccinare, medicul a precizat că studiile efectuate până acum, nu au indicat reacții adverse semnificative.

“Până in momentul de față studiile nu au arătat reacții adverse importante după administrarea vaccinului, dar așa cum am mai spus este dreptul fiecăruia de a alege dacă dorește să se vaccineze sau nu, in schimbul sfatul meu ferm este de a merge spre vaccinare, iar dacă există anumite dubii in ceea ce reprezintă calitatea vaccinului, dacă există intrebări referitoare la vaccin, pacientul să se adreseze unui cadru medical care sunt sigur că ii va explica avantajele vaccinării”, a precizat managerul Florin Roşu.

In eventualitatea in care medicul curant are orice nelămurire cu privire la vaccinarea anti-COVID, acesta poate oricând lua legatura cu un medic infecționist sau epidemiolog pentru a se sfătui in ceea ce il priveste pe pacientul in cauză.

“Pacientul cu anumite afecțiuni se poate adresa medicului curant, care il urmăreste și ii cunoaste istoricul medical. Vorbim in general de pacienți cu patologie cronică, deci pacienți care sigur au un medic care ii are in evidență. Acesta le poate oferi cel mai bun sfat referitor la vaccinare. Mai mult decât atât, dacă există vreun dubiu al colegului nostru, poate lua legatura cu un specialist in boli infecțioase, cu medicul epidemiolog și sigur vor gasi o soluție astfel incât pacientul să fie protejat”, a declarat managerul, Dr Florin Roşu.