În ultimile zile, numărul de pacienți testați pozitiv la COVID-19 a început să crească, așa cum medicii au avertizat încă de la ridicarea tuturor restricțiile, din data de 9 martie. Cu toate acestea, specialiștii ieșeni sunt de părere că nu putem lua în calcul un eventual val 6.

“Nu cred în apariția unui nou val pandemic, cu toate că se preconizează un val 6 undeva prin toamnă, însă eu nu cred că va fi cazul. Însă așa cum observăm deja, după ridicarea tuturor restricțiilor numărul de pacienți testați pozitiv a crescut din nou”, a transmis Dr. Florin Roșu.

Referitor la faptul că, de exemplu la valul 4 – când erau impuse mai multe restricții, numărul de cazuri a fost crescut chiar și în acele condiții, specialistul ieșean a explicat:

“Da, pentru că aceste restricții nu au fost respectate! Dacă s-ar fi respectat indicațiile, dacă masca ar fi fost purtată corect, cu siguranță ar fi putut fi evitate multe îmbolnăviri și chiar decese. Mai mult decât atât, rata de vaccinare s-a menținut scăzută și din nefericire, încă se menține astfel. Dacă aveam o rată de vaccinare mai mare, inclusiv ne-ar ajuta și pe tulpina Omicron, cu toate că nu avem momentan foarte multe cazuri severe. Există și decese, din nefericire, în rândul pacienților care au fost infectați cu această tulpină și vorbim aici în marea majoritate a cazurilor despre pacienți nevaccinați și cu comorbidități importante”, a mai transmis Dr. Florin Roșu.

În ceea ce privește afecțiunile cu care pacienții se prezintă în ultima perioadă la triajul spitalului, medicul a menționat că acestea sunt cele des întâlnite în sfera bolilor infecto-contagioase.

“În momentul de fața avem prioritar patologii infecto-contagioase cu care ne-am confruntat mereu: sepsis-infecție generalizată în organism, meningite din diferite cauze, am tratat tetanos, gastroenterocolite, infecții cu clostridium difficile, abcese. În general, toată plajă patologică infecto-contagioasă cu care ne confruntăm mereu”, a încheiat Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.