După cele 4 valuri ale pandemiei, personalul medical din spitalele româneşti, in general, a ajuns intr-o stare de epuizare fizică şi psihică accentuată, iar la nivel mondial se discută, mai mult decat oricând, despre “burn-out”, o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. In cazul spitalelor din linia intai, aşa cum este şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi, riscul de epuizare fizică şi emoţională este mare, personalul medical lucrând la “foc continuu” de aproape doi ani.

Pentru a evita riscul de “burn-out” la personalul medical, managerul unităţii medicale, Dr Florin Roşu, spune că spitalul beneficiază de serviciile psihologilor, care oferă suport atat pentru pacienţii aflati in suferinţă cât şi pentru personalul medical.

“Spitalul are trei psihologi angajaţi in vederea unei ingrijire holistice a pacientului, dar, dacă vreun cadru medical simte nevoia, poate oricând să stea de vorba cu ei”, a transmis Dr Florin Roşu.

Medicul ieşean a mai precizat că se fac eforturi in a identifica şi preveni sindromul de burn-out, pentru a putea asigura cea mai bună ingrijire pentru pacienti dar şi din grijă pentru personalul medical angajat.

“Echipa de psihologi au conceput şi, regulat, cadrele medicale completează chestionare in vederea identificării precoce şi prevenirii sindromului de “burn-out”. Cred că suntem, de altfel, singurul sau printre puţinele spitale din România care aplică strategii de consiliere atât pentru pacienţi cât si pentru corpul medical”, a mai spus Dr Florin Roşu.