Genotipurile 1 și 2 de VHE infectează numai oamenii, iar transmiterea se face pe cale digestivă, fecal-orală, în special prin consum de apă contaminată, cu apariția de epidemii hidrice explozive în sezoanele ploioase ale anului, în țările cu endemicitate mare pentru VHE (Așia, Africa, America de Sud). Boală afectează predominant adultul tânăr, are o evoluție scurtă, autolimitata, nu cronicizează, dar la femeile gravide îmbrăca deseori forme severe (fulminante) cu mortalitate de peste 25%.

Europa de Vest și America de Nord sunt considerate țări cu endemicitate redusă pentru VHE. Având în vedere eliminarea masivă a VHE prin fecale, riscul de transmitere interumană există, dar pentru VHE predomină net transmiterea prin ingestia de apă contaminate. Sunt descrise cazuri de transmitere a VHE la bărbații care practică sex cu bărbații.

Genotipurile 3 și 4 de VHE sunt endemic la animale, în special la porci domestici și mistreți, de la care VHE se poate transmite la om.

Transmiterea se face pe cale digestivă, în special prin consumul de carne de porc insufficient preparată termic. Majoritatea cazurilor sunt zoonoze, transmise de la porc la om. Sunt afectați mai ales bărbații cu vârstă peste 50 de ani. Anual se raportează multiple focare de infecție VHE în Europa. Au fost descrise și cazuri de transmitere de la o persoană la alta, prin transfuzii de sânge sau prin transplant de organe sau pe cale verticală de la mamă la făt.

Pentru genotipurile 5 si 6 au fost raportate cazuri numai la porcii mistreți.

Receptivitatea la infecția cu VHE este generală, fiind insa mai mare la adolescenți, tineri si la gravide.

Imunitatea după boală este insuficientă și nu previne reinfecția, aceasta din urmă fiind posibilă, dar rămâne de obicei subclinică.

Tabloul clinic este variat, de la forme asimptomatice la forme fulminante.

Incubația este cuprinsă între 2-6 săptămâni (15-60 zile).

In hepatită acută E predomină net formele asimptomatice.

În formele simptomatice boală debutează cu febră, mialgii, greața și astenie fizică, după care apare icterul însoțit de dureri abdominale, hepatomegalie și valori crescue ale transaminazelor. Există și unele manifestări extrahepatice: sindromul Guillain Barre, poliradiculonevrite, encefalite, mielite, trombocitopenie, glomerulonefrite membrano-proliferative.

Evoluția hepatitei acute E este de obicei benignă, cu vindecare spontană. Hepatitele acute severe (fulminante) cu mortalitate ridicată (20-40%) sunt întâlnite aproape exclusiv la femeile însărcinate, mai ales dacă infecția survine în ultimul trimestru de sarcină. Riscul fetal există numai în formele grave.

Tratament

Hepatitele acute cu VHE ușoare și medii nu necesită un tratament etiologic. Principiile tratamentului non-etiologic în hepatită acută E sunt similar cu cele descrise la hepatitele acute A și B.

Femeile gravide care dezvoltă o formă severă de hepatită acută cu genotipurile 1 și 2 de VHE trebuie spitalizate de preferat în secțiile ATI, pentru a avea rapid accesul la transplant hepatic dacă evoluția va fi fulminantă.

În formele severe de hepatită acută E, în formele cornice sau în cele cu prognostic rezervat, survenite la pacienții cu boli hepatice subiacente se ia în discuție un tratament etiologic antiviral, tratament contraindicate la femeia gravidă.

Profilaxia:

  • Specifică: există un vaccin anti-VHE cu o eficientă cuprinsa între 94-100% și toleranță bună, care a fost comercializat numai în China, unde este indicat pentru pacienții cu risc crescut de dobândire a infecției cu VHE.

Nu există imunoglobuline specific anti VHE.

  • Nespecifică – se recomandă educația sanitară a turiștilor care intenționează să viziteze zone endemice din Așia, Africa sau America de Sud
  • Respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală și alimentară;
  • Evitarea consumului de apă neimbuteliata;
  • Evitarea consumului de gheață, de băuturi preparate cu apă a cărei sursă nu este cunoscută;
  • Ar fi indicat că femeile însărcinate să nu călătorească în zonele endemic pentru VHE;
  • Sceeningul pentru VHE al sângelui de la donator prin metode serologice sau prin PCR pentru detecția ARN VHE;
  • Prepararea termică la peste 70 grade Celsius a cărnii de porc domestic, porc mistreț, căprioară, vânat, cămilă, crustacee.

Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași