Mangerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași a transmis către populatie informatii importante cu privire la prevenirea infectării cu COVID-19, care mască oferă o protectie mai bună dar si cum trebuie purtată corect masca, astfel incât să minimalizăm riscurile de infectare.

“De ce este important să purtăm o mască de calitate ? O mască care să ne protejeze împotriva virusului Sars-Cov-2. În momentul de față există mai multe tipuri de măști. Dacă discutăm de masca din material textil, care este refolosită, aceasta nu este potrivită în vederea protecției noastre. Logica este una simplă. Virusul are o anumită dimensiune. Distanța dintre fibrele textile este mult mai mare comparativ cu diametru virusului. Astfel, acesta străbate masca textilă și ajunge în căile respiratorii, efectul fiind infectarea persoanei respective.

În momentul de față recomandarea este de a purta o mască chirurgicală, noi îi spunem 3 pliuri dar totodată este formată din 3 straturi, cele 3 straturi asigură o etanșeizare mult mai importantă, mai sigură pentru cei care o poartă. Un asemenea tip de mască trebuie purtată corect, să acopere nasul și cavitatea bucală. Mai mult decât atât, trebuie schimbată după 4 ore, deci durata purtării unei asemenea măști este până la 4 ore.

Masca cea mai potrivită pentru noua tulpină este masca FFP2, este formată din 5 straturi, în consecință este foarte mare gradul de siguranță. Poate să fie atașat acestei măști un filtru sau masca poate să nu aibă filtru deloc. Ele vin ambalate intr-un sistem steril. Trebuie avut grijă cum este purtată, trebuie montată intr-un mod corespunzător, astfel incât să se muleze foarte bine, nelăsând spatiu liber in jurul cavității bucale.

In consecință, pentru prevenirea COVID-19, este foarte importantă continuarea vaccinării, purtarea măstii, atât in spațiile inchise cât si in cele deschise, distanțarea fizică si, desigur, evitarea spațiilor unde există aglomerări populaționale”, atransmis Dr Florin Roșu, mangerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași.