Cu toate că numărul cazurilor de ”variola maimuței ” a crescut în lume nu trebuie să intrăm în panică. Această patologie nu are un grad de infecțiozitate mare așa cum s-a întâmplat în cazul SARS-COV 2, al varicelei sau a altor boli infecto-contagioase.

Modalitatea de transmitere este prin contact direct prelungit cu persoana infectată, prin fluidele corporale (transpirație) și picăturile respiratorii mari.

Simptomatologia nu este una specifică doar acestei patologii. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, febră, dureri de cap, cu mialgii (dureri musculare, de oase și cresterea in dimensiune a ganglionilor.

Noi, medicii, suntem ca de fiecare dată în gardă, monitorizând și cercetând fenomenul iar până acum toate sursele medicale indică o frecvență scăzută a bolii și o vindecare, monitorizată, dar fără complicații. În plus, gestionarea patologiei COVID timp de mai bine de 2 ani cu siguranță ne-a învățat să fim mai precauți, mai prudenți și mai responsabili în ceea ce privește sănătatea noastră și respectarea condițiilor de igienă. Acest fapt, dublat de o comunicare eficientă cu medicul de familie și prezentarea la medicul specialist fac tabloul unui comportament responsabil.

Să fim sănătoși!

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași.