Botulismul este o afectiune cauzata de neurotoxina bacteriei Clostridium botulinum, care se manifesta prin paralizii ( initial de nervi cranieini, ulterior paralizii periferice).

Bacilul botulinic este foarte raspandit in sol, legume si fructe si in intestinul de animale, pasari si pesti. In conditii de anaerobioza , in special in conserve inchise, sporul devine bacil, care se multiplica si secreta toxina. Aceste conserve nu prezinta modificari organoleptice.

Calea de transmitere este digestiva, prin consumul de alimente conservate, carnati (“botulum”), produse marine sau de apa dulce, si mai rar, prin plagi.

Exista 4 tipuri clinice de botulism:

1.Botulismul alimentar- caracterizeaza infectia la adult si copilul mare, apare in urma ingestiei alimentelor contaminate cu toxina botulinica preformata.

2.Botulismul de plaga rezulta in urma germinarii sporilor si a producerii de toxina in plaga contaminata, cu absorbtia sistemica ulterioara a toxinei. In aceasta forma de boala nu apar semnele gastrointestinale.

3.Botulismul nou-nascutului rezulta in urma ingestiei sporilor care germineaza si produc toxina in tractul gastrointestinal al nou-nascutului. Aceasta forma de boala se manifesta prin apatie, plans stins, suctiune dificila, ptoza palpebrala si constipatie.

3.Botulismul “infectios” se dezvolta dupa ingestia sporilor si formarea ulterioara a toxinei in tractul gastrointestinal.

Manifestari clinice:

– incubatia variaza intre 4 ore- 8 zile, fiind in medie de 18-36 ore. Cu cat incubatia este mai scurta, cu atat forma clinica este mai severa.

– debutul este cu greata, varsaturi, crampe abdominale, diaree (initial)/constipatie(ulterior), uscaciunea mucoaselor, fatigabilitate

– disfunctii ale nervilor cranieni : vedere incetosata, diplopie, dizartrie, disfagie, disfonie, ptoza palpebrala, slabiciunea muschilor faciali, slabiciunea limbii, pupile dilatate sau areactive, obnubilare

– slabiciunea musculara progreseaza descendent (este tipic simetrica); in cazuri severe sunt prezente paralizii flasce ale extremitatilor superioare si inferioare, dispnee prin prinderea muschilor intercostali

– disfunctie a sistemului nervos parasimpatic: uscaciunea mucoasei orale, ileus paralitic, hipotensiune ortostatica.

Simptomele si semnele de botulism sunt reversibile dar disfunctia nervilor cranieni si disfunctia autonoma usoara pot persista si peste 1 an.

Complicatiile includ otita medie, pneumonia de aspiratie, sindromul de detresa respiratorie acuta. Tratament:

Botulismul este o urgenta medicala cu declarare nominala si spitalizare obligatorie pana la vindecare.

Obiectivele tratamentului sunt :

-Asigurarea suportului nutritional si hidric

-Prevenirea infectiilor nosocomiale pulmonare si urinare

-Antitoxina botulinica trivalenta ( neutralizeaza doar toxina circulanta)- trebuie administrata cat mai repede posibil cu testarea prealabila a hipersensibilizarii

-Noua antitoxina botulinica heptavalenta , introdusa in practica in 2013 in SUA, s-a dovedit a fi foarte eficienta atunci cand este administrata precoce, in primele 2 zile de la debut. Aceasta a permis scurtarea perioadei internarii in sectia de terapie intensiva dar si pe sector.

Este foarte important sa se ridice suspiciunea de botulism la orice boala paralitica, astfel incat, sa se poata administra antitoxina inainte de confirmarea prin teste de laborator.

Daca se suspecteaza botulism alimentar atat clinicienii cat si investigatorii din reteaua de sanatate publica trebuie sa se informeze asupra modului de preparare/conservare ( conservarea prin afumare, marinare, imbidonare, saramura, fermentare) a alimentelor la domiciliu.Toxina este termolabila, deci, poate fi inactivata prin fierberea alimentelor inainte de a fi consumate.

Prognosticul este rezervat si depinde de cantitatea de toxina ingerata si durata incubatiei bolii.

Mortalitatea este de 25-30%.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași