După descoperirea noii tulpini a coronavirusului, Omicron, cercetătorii dar și medicii infecționisti fac toate eforturile pentru a putea trage concluzii referitoare la ce aduce nou această tulpină, cât de rapid se răspândește și cum poate fi ținută sub control. Cu toate că si la nivel mondial incă sunt multe necunoscute, pentru a nu crea și mai mult stres după apariția noii tulpini, specialistii recomandă prevenția, care de altfel a demonstrat in timp că este cea mai bună armă impotriva coronavirusului.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase “ Sf. Parascheva” Iași, Dr Florin Roșu este, astfel, de părere că este prea devreme să putem asocia un eventual val 5 cu noua tulpină Omicron.

“In momentul de față, există mai multe studii stiințifice in desfășurare care au ca obiect analiza caracteristicilor virale, fiecare studiu fiind nișat, astfel incât, in cel mai scurt timp ( probabil maxim o săptămână) să avem o oglindă cat mai exactă vis-a-vis de noua tulpină. Unul din aspectele pe care le-am invățat de-a lungul perioadei pandemice este acela că, acest virus, nu respectă nici o regulă, nici invățată in cadrul facultații de medicină și , mai important, observată și confirmată de practica medicală. De aceea, consider că este prematur și hazardant să facem predicții despre cum va arăta valul 5”, a declarat Dr Florin Roșu.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iasi, unitate medicală aflată in linia 1 in lupta cu noul coronavirus incă de la inceputul acestei pandemii, este insă un spital pregătit pentru orice scenariu, indiferent de rezultatele studiului asupra noii tulpini, cadrele medicale având deja o vastă experiență in cadrul pandemiei.

“Spitalul Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” are pregătite două strategii foarte bine puse la punct care acoperă ambele situații pandemice posibile: un număr mic de imbolnăviri sau unul mult mai mare care va pune o presiune importantă asupra intregului sistem sanitar.

Indiferent de situație, vom ingriji pacienții cu mare responsabilitate, așa cum am facut-o de aproape doi ani incoace”, a transmis Dr Florin Roșu.

În contextul apariției în viitorul apropiat al unui nou val de infectări, managerul Spitalului de Boli Infecțioase transmite câteva recomandări către populație, menite să prevină răspândirea coronavirusului:

“Ca și măsuri de prevenire a imbolnăvirii și răspândirii virale, recomand populației: purtarea măstii de protecție, inclusiv in spațiile deschise, evitarea zonelor caracterizate de concentrări populaționale mari și continuarea vaccinării cu schema completă. Tulpina Delta rămâne in continuare tulpina dominantă, atât in România cât și in Europa; vaccinurile avizate de Ministerul Sănătății sunt active pe această tulpină, iar sistemul imunitar nu este compus exclusiv din anticorpi, este mult mai complex, vaccinul având un efect benefic asupra imunității organismului”, a incheiat Dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “ Sf. Parascheva” Iași.