In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași, dozele de anticorpi monoclonali au inceput să fie deja administrate, incă de luni, 8 noiembrie, potrivit celor declarate de managerul unității medicale, Dr Florin Roșu.

“Până in momentul de față, au fost folosite 14 doze de anticorpi monoclonali. Din ceea ce am observat până acum, la pacienții cărora le-au fost administrate doze de anticorpi, am putut vedea o ameliorare a bolii. Marea majoritate a pacienților cărora le-am administrat anticorpi monoclonali erau pacienți care nu erau internați in spital. Noi avem posibilitatea de a administra, dacă pacienții se incadrează in criteriile de administrare, atât pacienților internați in spital, cat și celor din ambulatoriu. Observațional, pacienții au avut o evolutie favorabilă după administrare dar, cel mai important, nu s-a observat o transformare a formei medii intr-o forma severă”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Dr Florin Roșu.

In cazul in care, vor exista solicitari din partea pacienților, numărul dozelor de anticorpi monoclonali ar putea fi suplimentat:

“Am primit toate cele 130 de doze repartizate către spitalul nostru iar dacă va mai fi nevoie, dacă vor fi pacienți care iși vor exprima dorința de a primi acest tratament, sigur că putem să mărim numărul de pacienți cărora să le administrăm anticorpi monoclonali, chiar in aceeași zi”, a mai precizat Dr Florin Roșu.

Administrarea tratamentului pe bază de anticorpi monoclonali se face doar cu acordul pacienților și după o corectă informare a acestora cu privire la acest tratament.

“Acest tratament se face pe baza consimțământului pacientului și avem obligativitatea, și asa mi se pare normal, să explicam clar pacientului, să ii răspundem tuturor intrebărilor”, a mai declarat Dr Florin Roșu.