Afectarea pulmonară este cauza covârșitoare a cazurilor grave de pacienți infectați cu SARS COV 2 care ajung la Terapie Intensivă. Medicii sunt de părere ca această afectare nu ține cont de vârstă insă o mare importanță o au comorbiditățile, mai ales in cazul celor cu afecțiuni pulmonare precedente.

“Afectarea pulmonară in infecția cu SARS COV 2 diferă mult de la un pacient la altul. Evident,la pacienții cu comorbidități,în special pulmonare,la cei imunodeprimați, leziunile sunt mai severe. Este clar o diferență între persoanele vaccinate și cele nevaccinate referitor la modul cum răspund la tratament și gradul de afectare pulmonară, evident în favoarea celor vaccinate. Dar nu există neapărat o corelație cu vârsta. Am întâlnit pacienți vârstnici, cu modificări pulmonare minore, dar și tineri cu afectare severă. Precizez că au fost și multe cazuri de pacienți infectați cu SARS COV2 care nu au avut modificări radiologice pulmonare”, transmite Dr Daniela Triandaf, medic specialist Radiologie și Imagistică medicală.

Medicul ieșean a mai precizat că mulți pacienți rămân cu sechele pulmonare după infectarea cu SARS COV2, insă până in acest moment nu se poate concluziona ce se intamplă mai exact cu aceste sechele pe termen lung, dacă rămân la fel sau ajung să dispară.


“Leziunile sunt variabile,de la micronoduli opaci,aspect de „sticlă mată”,îngroșări pleurale, dilatații bronșice, până la leziuni severe cu distrugerea arhitectonicii normale a plămânilor.La pacienții investigați am observat o prevalență a afectării lobului inferior drept, dar au fost multe cazuri cu afectarea bilaterală a câmpurilor pulmonare inferioare, precum și cazuri cu afectatea integrală a plămânilor. Ca și evoluție,am văzut pacienți cu refacerea completă a imaginii pulmonare, dar, din păcate, mulți pacienți rămân cu sechele. Urmează să se stabilească dacă, pe termen lung, aceste sechele rămân în același stadiu, se estompează sau chiar dispar”, a mai precizat Dr Daniela Triandaf.