La mijlocul săptămânii trecute, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) a prezentat două proiecte finanțate în județele Neamț și Bacău. Este vorba despre un eveniment organizat în cadrul programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, acesta fiind finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 iar fondurile au fost puse la dispoziția României de Islanda, Liechtenstein și Norvegia pentru a schimbă în bine viața unor oameni aflați în nevoie dar și în vederea reducerii analfabetismului și stimularea copiilor să meargă la școală.

Redacția 24iasi a răspuns invitației de a fi prezența la cele două evenimente, unul la Piatra Neamț iar celălalt în județul Bacău, sat Buda. La Piatra Neamț, Fundația Juvenală derulează un program de educație incluzivă, adresat unui număr de 630 de elevi aflați în risc de abandon școlar și cu cerințe educaționale speciale, pentru combaterea abandonului și a absenteismului. S-au dezbătut teme actuale și de interes pentru ei, precum relația cu banii și metode de economisire la îndemâna tinerilor, pericolele delicvenței juvenile și provocările cu care se confruntă refugiații din Ucraina aflați pe teritoriul României, cu ajutorul uneia dintre refugiatele prezente, de profesie psiholog, cu o poveste de viață extraordinară și care a cucerit publicul.

Cel de-a doilea proiect se desfășoară în județul Bacău, satul Buda, comuna Blăgești, acolo unde Filiala Bacău a Crucii Roșii derulează un program amplu pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate și de incluziune socială a peste 1.300 de persoane, majoritatea de etnie romă.

Redacția noastră a participat la un atelier de prim-ajutor, susținut de către o echipă a Crucii Roșii formată dintr-un asistent medical și din instructori de prim-ajutor. Sub denumirea de “Mama și copilul”, activitatea a fost dedicată exclusiv femeilor, care, alături de copii, au învățat tehnici de acordare de ajutor de urgență în cazuri de sufocare, fracturi, infarct sau accident, tehnici care pot fi practicate de orice persoană, fără a fi necesară o pregătire medicală.

De remarcat faptul că tinerele mame sunt foarte deschise să învețe lucruri noi și au participat activ la acest curs, fiind foarte atente, implicate și curioase. Cruca Roșie furnizează în comuna Blăgești și consultații medicale gratuite la domiciliu, iar beneficiarii proiectului primesc alimente, produse de igienă, ghiozdane și rechizite pentru elevi și kit-uri de igienă orală.

Deoarece comunitățile vulnerabile au nevoie constantă de servicii medicale, Crucea Roșie Bacău va înființa și trei puncte de prim ajutor de bază, dotate corespunzător, în locuințele a trei familii, unul în satul Buda-cătun Șipote, al doilea în satul Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cel de-al treilea în cartierul Șupan din orașul Comănești. Familiile de “salvatori comunitari” vor fi instruite în cadrul unui curs intensiv de prim ajutor de bază și vor avea rolul de a rezolva urgențe minore din comunitate și de a preveni agravarea situației, în cazul unor urgențe majore.

Organizată de FRDS din dorința de a face cunoscut impactul proiectelor finanțate de Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor în rândul publicului larg, prin intermediul mass-media, vizita a permis jurnaliștilor să se familiarizeze cu realitatea din teren și cu nevoile cu care se confruntă comunitățile vulnerabile și, mai important, cu soluțiile identificate și cu instrumentele utilizate de inițiatorii proiectelor finanțate prin Granturi SEE & Norvegiene pentru a răspunde acestor nevoi.