Pianistul de origine română Radu Lupu, a murit duminică dimineaţă la Lausanne, la vârsta de 76 de ani. El a fost considerat unul dintre cei mai buni pianişti români.

Anunţul morţii artistului a fost publicat de Festivalul George Enescu pe pagina de Facebook.

”Aflăm cu profundă tristeţe despre decesul maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului Enescu şi un muzician magnific! Incredibilul pianist şi compozitor român a câştigat, în 1967, marele premiu al Concursului Internaţional George Enescu. Vom preţui pentru totdeauna modul său uimitor de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima tristeţea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale. Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în inimile noastre: o adevărată legendă”, arată mesajul postat pe Facebook.

Printre numeroasele premii câştigate, Radu Lupu a inregistrat in palmares un Grammy, in 1996, pentru un album cu două sonate pentru pian de Schuberta. În 1995, Lupu a câştigat, de asemenea, un premiu Edison pentru un disc cu trei lucrări majore pentru pian de Schumann. Printre alte premii obţinute de Lupu se numără Premiul Franco Abbiati în 1989 şi 2006, precum şi Premiul Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli din 2006.