Se spune că nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită. Așa s-ar fi întâmplat și în cazul unui grup de români, majoritatea stabiliți în UK dar și în alte țări de pe teritoriul UE care au pus mână de la mână să îl ajute pe Albert, un băiețel in vârstă de 6 ani, care suferă de o boală rară – sindromul Eagle-Barrett – o malformație congenitală în care lipsesc mușchii drepți abdominali, stomacul, la care se adăugă dezvoltarea incompletă a tractului urinar și lipsa de migrare în scrot a testiculilor (la băieți).

Albert avea nevoie de o intervenție chirurgicală dificilă ce se efectuează doar în SUA, operație care să îl ajute să se dezvolte cât mai aproape de normal iar pentru părinții lui, Adrian Cornea și Irina Crețu, suma de aproximativ 70.000 de lire era mult peste puterea lor.

Stabiliți în Marea Britanie, acolo unde s-a născut Albert, părinții au căutat ajutor pe unde au putut, până când tatăl lui Albert a apelat la un român care are mai multe afaceri acolo, reușind să îi stârnească compasiunea, prezentându-i “întâmplător” copilul. Spunem “întâmplător” pentru că tatăl s-ar fi folosit de micuț pe unde mergea pentru a stârni compasiune și a face rost de bani, folosindu-i, așa cum avea să afle mai târziu afaceristul român, pentru propriile vicii: jocurile de noroc.

Românul cu afaceri in UK nu a stat pe gânduri, și-a anunțat prietenii, a creat o strângere de fonduri pe Facebook, iar într-un timp scurt, o sumă deloc de neglijat – aproximativ 36.000 de lire s-au adunat și au ajuns în contul mamei lui Albert.

Pentru că mulți dintre cei care au văzut postările-a fost o campanie imensă, share-uită prin toată Europa-au solicitat un cont bancar pentru a ajuta cu donații direct în contul părinților lui Albert, nu prin intermediul social-media, mama lui, Irina, a fost rugată să confirme de fiecare dată când primește sumele transferate. Pentru că mama nu a făcut asta, a trezit oarecare suspiciuni, așa că romanul care a inițiat campania a început să îi caute insistent și a aflat că tatăl lui Albert avea grave probleme atât cu alcoolul cât și cu jocurile de noroc, cheltuind din banii copilului. Din dorința de a ajuta totuși copilul, a continuat strângerea de fonduri, în conturile mamei intrând in total suma de aproape 100.000 de lire iar mama a fost angajată pe un post bun la una din firmele acestui roman care a făcut tot ce a putut să îl ajute pe Albert.

Oamenii care au donat au început să facă presiuni pentru că femeia a ajuns să nu mai răspundă la telefon după ce banii s-au strâns iar Albert nu fusese operat și, astfel, s-a aflat că aceasta avea probleme cu legea, pentru fraudă și avea, echivalentul din România a popririi pe conturi iar de tatăl copilului se despărțise. În acel moment, femeia ar fi fost concediată, pentru că în Marea Britanie este obligatoriu că cei care sunt în această situație să înștiințeze angajatorul iar angajatorul ne-a transmis că nu știa nimic. Mai mult decât atât, femeia a venit în România, unde a achiziționat pe numele bunicii lui Albert o proprietate în Vișani, Iași, în valoare de 55.000 de lire – bani plătiți din donații, iar restul până la 100.000 de lire i-a “investit” în cryptomonede, cum de altfel spune chiar ea pe pagina de socializare, și vacanțe, sub pretextul că îl duce la relaxare pe Albert.

Copilul nu a mai fost operat, iar părinții au făcut praf banii din donații. Cei care au donat s-au revoltat, așa cum era firesc, pentru că banii respectivi erau destinați să salveze viața unui copil, nu să asigure traiul bun, cu cumpărarea de proprietăți și vacanțe exotice, așa cum de altfel femeia se afișa pe pagina de socializare, și au solicitat banii înapoi. S-a ajuns atât de departe încât cei care au donat acei bani, își cer sumele respective înapoi în instanță, pentru că altă cale nu au găsit fiind vorba despre o sumă deloc de neglijat pe care oamenii cu suflet mare au reușit să o strângă în timp record.

Oamenii speră acum că legea din UK își va face treaba și părinții vor fi obligați să înapoieze banii însă șansele de recuperare sunt extrem de mici pentru că toată suma ar fi deja cheltuită. Femeia continuă să se apere pe rețelele de socializare și promite că va aduce dovezi cu privire la cheltuirea banilor, însă recunoaște că din banii strânși cu ajutorul donațiilor a cumpărat o casă pentru a-i “asigura viitorul lui Albert” dar viitorul bietului copil este oricum unul neclar având în vedere problemele mari de sănătate pe care le are, asta pe lângă faptul că a fost pus, practic, pe locul doi, atunci când părinții ar fi ales să facă orice altceva în afară de a-l duce la operație.