Mai mulți români care au donat, în perioada 2021-2022, au fost țepuiți de aproape 100.000 de lire. Oamenii au donat bani pentru un băiețel în vârstă de 6 ani, care suferă de o boală rară – sindromul Eagle-Barrett – o malformație congenitală în care lipsesc mușchii drepți abdominali, stomacul, la care se adăugă dezvoltarea incompletă a tractului urinar și lipsa de migrare în scrot a testiculilor. Despre acest caz am mai scris în altă ediție și am prezentat o situație care lasă un gust amar.

Între timp, reporterii 24iasi au aflat că ar fi vorba, de fapt, despre peste 400 de oameni care ar fi donat în total peste un sfert de milion de lire. Aceștia bani ar fi fost fost adunați de când doi părinții lui Albert susțin că băiețelul are neapărat nevoie de o operație extrem de costisitoare, ce ar putea fi efectuată doar în SUA. Din informațiile obținute până acum, se pare că cei doi părinți organizează constant strângeri de fonduri începând din anul 2017 și până în prezent, fără să fi ajuns vreodată să opereze copilul și fără să justifice în vreun fel ce au făcut cu banii respectivi. Cei doi ar fi apelat și la presa din UK pentru că nu reușeau să adune mai repede suma, ajungând la un moment dat să adune doar la 20.000 lire.

Situația este destul de complexă, căci cei doi părinți, Adrian Cornea și Irina Crețu susțin că donatorii mint. Ba chiar au creat un “grup” pe o rețea de socializare unde, chipurile, ar prezența “dovezi” cu privire la sursă banilor, cum au fost cheltuiți etc și în care susțin că de fapt ei sunt cei înșelați, de către unul dintre donatorii care, de altfel, a organizat stragerea de fonduri pe o rețea de socializare, tot el a fost cel care a strâns bani și de pe la prieteni, el însuși donând peste 11.000 de lire în total.

Pe acel grup activează câteva conturi, ce ar fi create tot de cei doi, prin intermediul acestora spun că toată povestea este reală, că donatorul le-ar fi luat banii, dar tot ei sunt cei care susțin că i-au asigurat viitorul lui Albert cumpărând o vilă la Vișani, Iași iar restul banilor ar fi investiți în cryptomonede. Adrian Cornea și Irina Crețu refuză să răspundă la orice întrebare directă, cum ar fi câți bani au strâns în total, când va fi operat copilul sau dacă va mai fi, unde se afla sumele respective acum. Cine pune întrebările, zboară din grup. Dacă vreun membru solicita dovezi că banii sunt investiți în crypto, părinții întorc foaia și spun că de fapt sunt într-un cont special creat pentru Albert și invers.

Donatorii înșelați s-au organizat, au făcut cercetări și au aflat, cu stupoare, ca la spitalul din SUA unde ar trebui să fie operat Albert, nu ar fi fost trimis nici un document, nu ar fi fost cerută nici o informație legată de această intervenție și mai mult decât atât, donatorii au aflat că intervenția este extrem de riscantă, șansele de supraviețuire post-intervenție fiind extrem de mici.

Așadar, oamenii au decis să acționeze pe cale legală și au pus la punct o plângere prin intermediul unui avocat pentru că sumele strânse pe baza unor minciuni să fie recuperate măcar parțial, iar cei doi, Adrian Cornea și Irina Crețu, să plătească pentru ceea ce au făcut sau măcar să nu se mai poată folosi vreodată de boală copilului pentru a strânge bani pe care să îi folosească după bunul plac pe vacanțe scumpe și un trai în puf. Mama lui Albert posta des fotografii din vacanțe, cu haine scumpe și un zâmbet larg pe față, spre disperarea donatorilor care nu stiu cum și dacă iși vor mai recupera vreodată banii.

Irina Crețu, mama lui Albert, a fost contactată de către redacția 24iasi pentru a oferi un punct de vedere însă până la data publicării acestui articol, nu a revenit cu un răspuns.