Pediatrul Mihai Craiu a vorbit în cadrul unei dezbateri susținute de Organizația „Salvați Copiii” despre impactul pe care pandemia și închiderea școlilor l-a avut asupra tinerilor. Pediatrul spune că s-a constatat un grad de anxietate mult mai ridicat față de alți ani, iar numărul tentativelor de suicid a crescut semnificativ, motiv de îngrijorare pentru toată lumea.

Renumitul pediatru atrage atenția asupra efectelor nefaste ale restricțiilor anti-Covid-19 asupra evoluției emoționale a adolescenților.

„Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3-4 ori riscul de anxietate/depresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie”, a transmis specialistul în cadrul dezbaterii.

Medicul a vorbit, de asemenea, și despre efectele infecției cu Covid-19 asupra tinerilor, acesta este de părere că efectele se vor resimți pe perioade mai lungi, cel mai intâlnit fiind sindromul inflamator și long Covid. Potrivit medicului, cele mai multe probleme de sănătate determinate de infecția cu Covid-19 au fost observate la bebeluși și adolescenți.

„La copil, problemele legate de Covid sunt mai degrabă de viitor, long Covid, sindromul inflamator, vom vedea în viitor. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator și/sau long Covid.
La capetele de vârstă ale pediatriei sunt probleme mai mari, adică la sugari și adolescenți”, a adăugat acesta.

Dr Mihai Craiu este un pediatru renumit ce a participat la numeroase studii clinice in aria pneumologiei pediatrice (studii internaționale de astm, pneumonii, fibroza chistica, etc) fiind sub-investigator sau investigator principal in 14 astfel de studii.

sursa: digi24