O meserie la care mulți tineri visează, dar pe care nu oricine o poate practica, este cea de agent al Serviciului de Acțiuni Speciale sau, în termeni populari, “mascatul” SAS. Urâte de către cei mai periculoși infractori, e lesne de înțeles de ce, trupele SAS sunt formate din oameni rezistenți, foarte bine pregătiți din punct de vedere fizic, determinați și cu un psihic puternic pentru că intervențiile lor sunt printre cele mai riscante.

Luptătorii SAS au de-a face cu violența în forma ei brută, acționează în cele mai dubioase locuri, ajung să participe la percheziții în locuințele celor mai de temut infractori. Cel mai important aspect este faptul că identitatea lor rămâne o enigmă pentru cetățeni, din motive de securitate, prin natura intervențiilor la care participă.

Unul dintre luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale, agentul 46, din cadrul IPJ Iași a fost deacord, sub protecție anonimatului, să dezvăluie pentru 24iasi ce presupune această meserie, care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un tânăr aspirant dar și provocările pe care le întâmpină în timp ce își practică meseria.

Agent 46, câteva detalii despre tine, de ce ai ales această meserie și cum ai ajuns să o practici?

Sunt agent în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale de 5 ani de zile și am fost recrutat încă din timpul școlii de agent de poliție, însă pentru tinerii aspiranți trebuie să specific faptul că nu este obligatoriu să ajungă de la început să lucreze în cadrul acestui serviciu. Eu am fost printre cei norocoși și am debutat la SAS Iași însă sunt mulți alți colegi care au fost recrutați din rândul agenților de poliție deja încadrați. Deci depinde de norocul fiecăruia.

Pentru a fi selectat ca luptător SAS, ce calități caută recrutorii?

Un background sportiv, de preferat sporturi de contact ar fi unul din criteriile de selecție. După, abilitatea de a lucra sub stres, caracterul tare, abilitatea de a se adapta provocărilor. Acestea nu sunt condiții care se referă strict la agenții SAS, ci, în general, polițiștii sunt selectați pe baza calităților fizice, sporturi de contact, asta pe lângă cunoștințele specifice. Pregătirea tactică și mânuirea de armament se învață în cadrul SAS după recrutare.

Cum se desfășoară o zi de muncă a unui luptător SAS?

Ziua începe cu pregătirea fizică și pregătire pe tehnici de luptă, specifice, pentru imobilizare. A doua partea a pregătirii noastre constă în partea tactică, modul de acționare în misiuni, fiecare misiune fiind abordată diferit în funcție de ce se prezintă în teren. Ultima parte e cea de mânuire și tragere cu armamentul din dotare, fiecare luptător SAS având asupra să armamentul necesar ducerii la bun sfârșit a oricărui tip de misiune. Ziua de muncă a unui luptător SAS este mereu imprevizibilă, oricând putând fi solicitat pentru a veni în sprijinul colegilor sau la o misiune.

Cât timp alocă un agent antrenamentului fizic și cum se desfășoară acesta?

Pregătirea unui luptător SAS trebuie, și este, una continuă și individual, asta însemnând că pe lângă antrenamentele de la serviciu el trebuie să se antreneze și în timpul său liber. Având o condiție fizică bună și pregătire pe partea de lupte, poate face față cu brio oricărei provocări întâlnite în misiuni. Care sunt cele mai importante reguli pe care membrii SAS trebuie să le respecte pentru a nu se pune în pericol? Unele din cele mai importante reguli sunt cele 4 reguli de mânuire alea armamentului, disciplină armei, țevei, trăgaciului și a țintei. Colaborarea și sincronizarea cu binomul, având grijă unul de altul pe tot parcursul misiunii, lucrând ca o singură persoană. Respectarea tacticii stabilite dinaintea misiunii și adaptarea la lucruri spontane. Practic, lucrăm toți membrii echipei că unul singur. Binomul este format din doi luptători SAS, aceștia acționează întotdeauna împreună iar grupul este format înainte de a pleca în misiune.

Cum se desfășoară o acțiune? Când aflați detalii despre acțiunea respectivă?

Structura care ne solicita sprijinul ne oferă și informațiile de care dispune, necesare pregătirii pentru misiune. Astfel, în funcție de natura misiunii, ne echipăm cu armament, scut, berbec, câine de serviciu și numărul de luptători necesar îndeplinirii misiunii. Odată ajunși la locație fiecare luptător își cunoaște responsabilitatea și rolul în echipa tactică. Misiunea se încheie după ce obiectivele au fost atinse și zona de interes securizată.

Care este rolul fiecăruia dintre membrii echipei în momentul în care pleacă la o acțiune?

După ce se stabilește natura misiunii, fiecărui luptător i se atribuie o responsabilitate. Unul va fi scutier, altul va sparge ușa cu berbecul, un luptător va lua câinele de serviciu și așa mai departe. Cel mai important aspect e colaborarea între membrii echipei că un tot unitar, începând de la binom până la întreaga echipă. Siguranța noastră și a colegului primează spre a duce la bun sfârșit misiunea.

Care a fost cea mai dificilă acțiune la care participa un echipaj SAS?

Cea mai dificilă misiune a fost într-o zona rurală a județului, unde a intervenit factorul neprevăzut, la fața locului am constatat faptul că eram depășiți numeric într-un mod considerabil. A fost vorba de un conflict care implică aproximativ 70 de persoane într-o singură tabără. Echipa noastră fiind formată doar din 4 persoane. Ne-am mobilizat într-un timp foarte scurt, au fost chemați în sprijin colegi din timpul liber, și am reușit să restabilim ordinea publică. A fost marcantă violență cu care au răspuns acele persoane la vederea polițiștilor, atacând și lovind colegii de intervenție cu furci, topoare, pietre, cuțite, acțiunile lor fiind lipsite de orice urmă de civilizație. Nu o fost prima dată când viața ne-a fost pusă în pericol și de fiecare fața în acele momente critice timpul parcă a stat pe loc.

Cum văd luptătorii SAS rolul câinilor-polițiști în cadrul structurii?

Câinii de asalt din serviciul sas au un rol esențial în gestionarea conflictelor de amploare și nu numai. Având abilitatea de a descuraja persoane agresive sau potențial agresive. Sunt folosiți și în prinderea persoanelor care încearcă să fugă de lege, imobilizându-l până ajungem să le încătușam. Noi considerăm câinii că fiindu-ne colegi și ne purtăm de grijă unii altora.

În încheiere, mulți tineri aspiră la o astfel de carieră. Care sunt aceste criteriile care recomandă o persoană potrivită pentru acest serviciu?

Persoana care aspiră la o astfel de cariera trebuie să conștientizeze muncă și sacrificiile care se află în spatele cagulei. Pregătirea fizică, tactică și mânuire al armamentului trebuie să fie constantă. Riscurile sunt la tot colțul, bătăile inimei cresc la fiecare apel primit pe timpul serviciului, neștiind ce provocare ne va aștepta în teren.

Serviciul Acțiuni Speciale este structura destinată organizării și executării de acțiuni specifice pentru combaterea criminalității și violențelor stradale, asigurarea unui climat de normalitate și siguranță civică și participarea temporară cu forță complementară, în cooperare cu serviciile operative și/sau subunitățile de poliție urbană și posturile de poliție din județul Iași, la acțiunile și raziile polițienești pentru prinderea infractorilor periculoși, aplanarea actelor de tulburare gravă a ordinii publice ori a conflictelor deschise cu evoluție violentă.