Peste 250 de ieșeni au ajuns la Urgențe după masa de Crăciun. Potrivit șefei SMURD de la Spitalul “Sf. Spiridon” Iași, Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, în ziua de Ajun şi chiar în ziua de Crăciun a fost un număr mare de prezentări în Urgenţe.

Vorbim despre un flux de aproximativ10 ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe la fiecare oră din cauza problemelor de sănătate. Dintre aceste cazuri, 10% au fost legate de excese de mâncare şi de consum de etanol.

Medicii spun că procentul nu este însă foarte mare, ceea ce este un lucru bun.

Şi patologia infecţioasă a predominat în aceste două zile, mai ales la vârstnici şi la bolnavii cronici.

În prima zi de Crăciun, au fost ieșeni care au ajuns și la terapie intensivă după excesul făcut de sărbători.

“Se aflau în stare extrem de critică. În Urgenţă au fost ventilaţi, intubaţi, cu necesar de suport cvazo-activ, având infecţie pulmonară, urinară sau cu alte localizări în contextul multiplelor patologii diagnosticate anterior dar probabil neglijate parţial sau complicate ca evoluţie a bolii. Am apelat la sprijinul terapiei intensive nu doar de la Spitalul Sf Spiridon, ci şi din celelalte spitale ieşene Spitalul Parhon, Spitalul Paşcanu, Spitalul de Boli Infecţioase, pentru că aceşti pacienţi sunt extrem de critici şi au nevoie de o terapie specială”, a declarat Prof. Dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la Spitalul „Sf Spiridon”.

Chiar dacă se simțeau rău, mulți dintre ieșeni au vrut să se întoarcă acasă după câteva ore.

“Cei mai mulţi pacienţi nu au dorit să se interneze. După ce starea lor s-a mai ameliorat puţin au cerut să plece acasă. Totuşi a fost un procent de 15% din numărul celor care s-au prezentat în UPU care s-au internat în special în clinicile cu profil gastroenterologie şi ortopedie”, a spus Prof. Dr. Diana Cimpoeșu.