Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanua transmis marți, 31 august, după o întâlnire cu ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, că toți profesorii și elevii care prezintă simptome pot fi testați gratuit. Dar dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, cursurile vor avea loc în sistem online după primul caz de COVID-19 apărut în clasă, iar școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică.


„Orice cadru didactic care prezintă simptome, la fel și elevii, va fi testat gratuit. Orice contacți direcți ai profesorilor sau ai elevilor au dreptul să fie testați de DSP”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a spus că discută cu Ministerul Sănătății o propunere conform cărei orele să continue în format fizic și după apariția unui caz de coronavirus în clasă, dacă toți ceilalți elevi din clasă vor avea rezultate negative la testare. Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, atunci toată clasa va învăța în format online încă de la primul caz.

„Ipoteza cu care intrăm la discuții e testarea tuturor colegilor. Dacă toți sunt negativi, cursurile pot continua până la apariția celui de-al doilea caz, moment în care cursurile se suspendă. Dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, se intră în carantină și învățământ online încă de la primul caz”, a precizat Ministrul Educatiei. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că există un stoc de 13 milioane de măști care urmează să fie direcționate către școli de către Direcțiile de Sănătate Publică.

„Sunt 13 milioane de măști în întreaga țară. Măștile vor fi direcționate către școli de către DSP-uri”.