Despre supozitoarele cu paracetamol-cel mai des folosite la sugari/copiii mici, Dr. Egri Eduard, medic specialist medicină de familie, spune că este foarte important că doză și modalitatea de administrare să fie una corectă și numai când situația o impune.

“Deoarece tot aud variantă de a fi înjumătățite sau tăiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, trebuie să fac câteva precizări. În primul rând nu se taie pentru că nimeni nu vă garantează că înjumătățiți și substanța activă, riscând ori să supradozați ori să administrați o cantitate mult prea mică de paracetamol la copilul mai mic de 6 luni, dar și mai important, la cei sub 7 kilograme greutate. La aceste vârste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol. Întradevăr există și supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg dar care nu se găsesc la noi în țară. Concluzie: nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kg! În schimb, puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul! “, spune medicul Egri Eduard.

Și Dr. Mihai Craiu, Spitalul Virtual, atrage atenția asupra faptului că, folosit în exces, acest antitermic poate face mai mult rău decât bine, acesta având numeroase efecte negative. Cu alte cuvinte, nu se foloste preventiv și nici nu ajută la vindecarea bolii, ci trebuie căutată cauza care determină febra.

“Nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boală acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are nici un efect pozitiv ci doar posibile efecte toxice. Paracetamolul supradozat este foarte toxic! În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză”, spune Dr. Craiu.

Medicul a mai precizat că antitermicele se administrează doar dacă febră trece de 38 grade Celsius și dacă copilul prezintă și altă simptomatologie.

“Administrați doar la copilul cu febră mare care are și ALTCEVA (stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ). Un copil cu febră mică, în jur de 38 C, care se joacă și este reactiv că înainte de răceală, NU are nevoie de antitermice”, a mai precizat Dr. Mihai Craiu.