In plin sezon estival trebuie sa respectam cateva reguli pentru a putea evita efectele negative pe care le poate produce canicula. Cand temperaturile depasesc 30 de grade Celsius, cei mai afectati sunt copiii si varstnicii, precum si persoanele cu afectiuni cronice, in special cardiacii si diabeticii.

Efecte resimtite pe vreme de canicula:

– oboseală fizica şi psihica,
– tulburari de ritm cardiac,
– stare de disconfort, iritabilitate, agitatie,
– greata, varsaturi,
– cefalee, ameteala, lipotimie (lesin),
– dureri si crampe musculare,
– sete accentuata,
– insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate),
– intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).

De aceea vom mentiona cateva aspect foarte importante, care pot chiar salva viata:

  • Se evita expunerea la soare mai ales la orele pranzului. În cazul in care totusi este necesara deplasarea, trebuie sa fie folosite mijloace de protectie (palarie, umbrela, ochelari de soare) iar îmbracamintea trebuie sa fie subtire, preferabil din tesaturi naturale, cum ar fi inul si bumbacul, si in culori deschise).
  • Se evita consumul de cafea si de bauturi alcoolice precum si bauturile calde.
  • Hidratare cu lichide preferabil  la temperatura camerei (apa, ceaiuri de plante,sucuri natural din fructe si legume) , minim 2 litri pe zi.
  • Mentinerea unei temperaturi ambientale in limite de confort termic, fara treceri bruste de la cald la rece, iar aparatele de aer conditionat ar trebui setate la o valoare mai mica decat temperatura de afara cu 5 grade Celsius.
  • Se recomanda, de asemenea, alimentatie usoara, bazata pe fructe si legume proaspete, carne alba (peste, pui, fructe de mare) si se evita mesele copioase, cu multe grasimi.
  • Cardiacii, diabeticii si, in general, pacientii cu boli cronice, trebuie sa fie foarte atenti si sa respecte tratamentele recomandate si ar fi indicat chiar sa se sfatuiasca cu medicul curant în vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente, daca acesta considera ca este necesar.

Indiferent de varsta, la primele semne (dureri de cap, ameteli, frisoane, varsaturi), se recomanda prezentarea de urgenta la medic!