Ca în fiecare an, jandarmii sunt la datorie pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor și menținerea ordinii și liniștii publice în cadrul pelerinajului. Iubiți, dar totodată blamați, mulți nu le înțeleg rostul și se grăbesc să arunce cu noroi în tot ce înseamnă activitatea lor.

Ce fac, mai precis jandarmii, la un pelerinaj? De pildă, astăzi, la prânz, erau circa 15.000 de oameni la rând, așteptând să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Obosiți, dar deopotrivă foarte atenți, jandarmii erau prezenți, supravegheau zona. Dacă își imaginează cineva că pelerinii stau cu toții la rând, cuminți, așteptându-și rândul, ei bine… lucrurile nu stau chiar așa. Timp de 1 oră aproape, am putut observă cel puțin 10 persoane care au încercat să treacă peste gardurile de delimitare și să “sară” peste rând. Și nu, nu erau bătrâni neputincioși, căci ei stau cuminți la rând deși abia se țin pe picioare, aceștia din urmă fiind ajutați de către jandarmi atunci când puterile îi lasă.

Erau femei în putere, erau puștani cu haine de firmă, plini de figuri, care se distrau copios de fiecare dată când reușeau să sară gardul iar jandarmii, vigilenți, îi invitau la locurile lor și nu le permiteau să sară rândul. Erau bărbați în toată regula care au forțat gardurile căci se saturaseră să aștepte, deși sunt pelerini care stau de 12 ore în picioare, fără să mănânce, fără să bea apă și pentru care acest drum greoi, încununat de reușită de a se închină la Sfânta, este o binecuvântare.

Nu am putut trece cu vederea aceste… escapade, fără să ne întrebăm dacă mai are vreun rost că ajung să se închine la racla Sfintei odată ce nu arată pic de respect pentru cei care au străbătut sute de kilometri și așteaptă câte o zi întreaga să ajungă să își aline sufletul, suferința…

Nu, jandarmii nu sunt acolo fără rost…