Cuba a lansat vineri o campanie naţională de vaccinare împotriva coronavirusului la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, condiţie stabilită de guvernul comunist înainte de redeschiderea şcolilor, notează AFP.

Dacă şi alte ţări, ca Venezuela şi China, şi-au anunţat intenţia de a vaccina şi copiii, Cuba, care se confruntă cu o creştere a cazurilor suprasolicitând sistemul de sănătate, este prima care a făcut acest lucru.

Această campanie, efectuată cu vaccinurile cubaneze Abdala şi Soberana, are în vedere iniţial adolescenţii cu vârsta de 12 ani şi peste, înainte de a fi extinsă la copiii cu vârste cuprinse între doi şi 11 ani cu începere din 15 septembrie.

În urmă cu câteva zile, şcoala sa i-a avertizat pe elevi prin intermediul reţelei sociale: “ne-au spus orarul şi centrul unde trebuie să mergem”.

Toate şcolile din Cuba au fost închise din martie 2020 şi au fost redeschise doar pentru câteva săptămâni, la sfârşitul anului, înainte de a se închide din nou în ianuarie.

Elevii şi studenţii au trebuit să urmeze cursurile prin intermediul televiziunii şi vor trebui să o facă din nou de luni, ziua reînceperii şcolii în Cuba.

Guvernul cubanez a decis că şcolile nu se vor redeschide înainte de a vaccina toţi copiii din ţară: odată ce campania s-a încheiat, intenţionează să redeschidă instituţiile treptat, în octombrie şi noiembrie.

Compoziţia vaccinurilor cubaneze, care nu sunt recunoscute de OMS, se bazează pe o proteină recombinantă, aceeaşi tehnică utilizată de compania americană Novavax.

sursa: Agerpres