Medicii ieseni indeamna populatia sa DONEZE SANGE , deoarece se confrunta cu mari lipsuri. Desi se fac apeluri zilnic, sangele tot nu ajunge.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine se confrunta cu o acuta lipsa de donatori, desi pentru a putea asigura cantitatea necesara de pe sectiile chirurgicale (ortopedie,chirurgie generala, chirurgie vasculara, hematologie) ar fi necesar ca macar 80 de persoane sa doneze zilnic. Din pacate acest lucru nu se intampla si pacientii care au nevoie de operatii, asteapta cu zilele programarea la interventii.

Dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iași a declarat ca “vinerea, în general este cea mai buna zi, din punct de vedere al donarilor. Pe data de 16 iulie 2021 am avut 75 de donatori, un numar foarte bun, luni au fost 62 – 65, iar marti, 40, ceea ce a tras in jos balanta. Daca intr-o zi numarul donatorilor scade drastic, se simte foarte tare in raportul cantitatilor de componente sanguine. Subliniem ca ar trebui zilnic ca cel putin 80 de persoane sa doneze. Interventia Spitalului «Sfantul Spiridon» a fost foarte benefica si ar trebui si celelalte spitale sa intervina, pentru ca, probabil, de apelurile noastre au inceput sa faca abstractie. Probabil, oamenii au fost miscati de faptul ca pacientii asteapta cate 3-4 zile sa fie operati, din cauza lipsei de sange”.

Rudele si prietenii pacientilor care au nevoie de sange fac apeluri disperate pe site-urile de socializare:

“Apelez cu inima si tot sufletul …pentru a va cere ajutorul vostru. Avem nevoie de donatori la centrul de transfuzie Iasi!!! Transport gratuit… strigam dupa ajutor in speranta de a gasi oameni buni cu suflet mare si cu dorinta de a salva o mama tanara a 3 copii cu varste mici…Este nevoie de 3 persoane pe saptamana dornice sa salveze o viata !! Va rog sa aveti mila! Domnul este mare! Va rog din tot sufletul ! Ajutooorrr!!?” este unul din anunturi.

“ Buna ziua! Comunitatea noastra are nevoie urgent de sange. In spitalele din Iasi este o criza majora de sange, motiv pentru care se amana interventiile  chirurgicale si ortopedice in fiecare zi.Haideti sa dam dovada de solidaritate si sa mergem sa donam! Cu o singura donare putem salva pana la 3 vieti omenesti.”

Pe aceasta cale, rugam si noi pe cei care au posibilitate, sa DONEZE SANGE, vor salva astfel cateva VIETI!