In urma unui studiu efectuat in ultimul an de catre specialisti din Hong Kong, s-a observat o crestere semnificativa a problemelor de vedere, in special miopie, la copiii prescolari si scolari. La studiu au participat 1793 copii cu varste intre 6 si 8 ani. Cercetatorii au stabilit faptul ca fata de anii precedenti, numarul de cazuri de miopie au crescut cu mai mult de 10%,cifrele fiind ingrijoratoare. Printre posibilele explicatii ale cercetatorilor, cea mai plauzibila ar fi timpul petrecut in fata ecranelor, copiii urmariti in studiul mentionat fiind expusi la ecrane de la 2.5 la chiar 7 ore pe zi, iar timpul mediu petrecut afara, la joaca, ajungand de la 75 minute pe zi la chiar 24 de minute pe zi.
Dintre copiii selectati pentru studiu, jumatate din acestia petrecusera timp indelungat in fata ecranului, iar restul, afara, la joaca. Copiii au fost evaluati din punct de vedere oftalmologic atat inainte de pandemie cat si dupa aparitia COVID-19. Specialistii au concluzionat ca in cazul copiilor care au petrecut mult timp in fata ecranelor, dioptriile crescuse cu 0.5-0.51 fata de cei care petrecusera majoritatea timpului afara iar procentual, numarul de copii cu miopie a crescut de la 19.44% inainte de pandemie, la 36.57% in timpul pandemiei.
Dr Mihai Craiu, foarte cunoscut in mediul online si cel care a creat, de altfel, Spitalul Virtual pentru Copii, este de parere ca invatamantul on-line sau hybrid, are efecte negative si asupra starii de sanatate a copiilor, pe langa cel emotional. El sfatuieste parintii sa faca eforturi sustinute de a evita sa lase copiii in fata ecranelor macar in weekend, copiii sa petreaca mai mult timp afara, sa alerge, si sa priveasca peisaje la distanta, asta ajutand enorm la prevenirea miopiei. Tot el recomanda ca la orice problema, daca copilul citeste sau priveste de la o distanta foarte mica, acuza dureri de cap dupa citit sau se incrunta cand citeste, parintele sa duca copilul la o evaluare oftalmologica la medical specialist.
Surse: scienalert.ro, Spitalul Virtual pentru Copii