A fost lansat proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași. Lucrările sunt finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Prioritatea investiţională 14.1 – „Investiţii în infrastructurile sociale și de sănătate care contribuie la dezvoltarea naţională, regională și locală, reducând inegalităţile în materie de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și recreative, precum și trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile furnizate de autorităţile locale”.  

„Ca noutate, avem o creştere cu 20% a costurilor, de la 500 milioane de euro cu TVA se va ajunge la aproximativ 600 milioane. Este o variantă draft a devizului general. Studiul de Fezabilitate a fost aprobat în 2019, înainte de pandemie, iar de atunci au crescut şi preţurile la materiale. Acum mai avem o modificare de soluţie faţă de Studiul de Fezabilitate care la rândul ei aduce costuri. Această modificare vizează o mică reamplasare, nu sunt mari modificări. Şi mai este o mică modificare în ceea ce priveşte structura de paturi. A mai crescut numărul de paturi în terapia intensivă de la 72 la 86”, a spus Cristina Gafton, manager proiect în Ministerul Sănătăţii.

Având în vedere situația actuală, managerul proiectului nu a exclus ca în viitor să crească din nou preţurile. În acest moment, SRU are asigurată finanţarea din două programe – POR 2014- 2020 și Programul Operaţional de Sănătate (aflat încă în discuţii cu Comisia Europeană), unde pe Prioritatea 4 sunt alocate aproximativ 700 milioane de euro, bani nerambursabili. Suplimentar, pentru SRU Iaşi, pentru partea de cofinanţare naţională, Ministrul Sănătății a contractat deja un împrumut de 250 de milioane de euro. „În cazul în care costurile vor creşte şi nu pot fi acoperite integral de aceste programe, inclusiv acest împrumut poate fi mărit prin actualizare legislativă”, a mai spus Cristina Gafton.

Proiectul este monitorizat zilnic de experţii Băncii Europene de Investiţii. „Avem alături o echipă foarte mare de arhitecţi, experţi, ingineri, care au în portofoliu lucrări similare sau mai mari executate. Aşteptăm până la sf anului finalizarea proiectului tehnic. Am aprobat o strategie de accelerare, adică lucrările de construire vor fi organizate în 2 etape. vor fi organizate două pachete: prima pentru organizarea şantierului, conectare la utilităţi, pe care sperăm să o lansăm în toamna anului acestuia”, a spus Cristina Gafton.

Valoarea totală a proiectului: 2.379.575.202,02 lei, din care valoarea totală eligibilă se ridică la 684.906.513,63 lei, valoarea total nerambursabilă FEDR – 223.320.500,00 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat – 458.296.407,65 lei.

SRU va fi construit pe strada Moara de Vânt 225 şi este prevăzut cu 850 de paturi. Construcţia va avea şapte niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje fiind comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje – subsol, parter şi primul etaj -, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare – etajele doi, trei şi patru. Între etajele 2 și 5 ale clădirii se vor construi ambulatoriile şi tot ceea ce ţine de imagistica medicală.

La etaje vor fi 18 săli de operaţii, iar la subsol vor fi spălătoriile şi alte servicii suport.

SRU va avea trei turnuri cu secţiune pătrată, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul unuia dintre ele va fi construit un helioport pentru un Elicopter EC-135. Suprafaţa totală desfăşurată a SRU va fi de 148.888 metri pătraţi, care vor fi construiţi pe o amprentă la sol de 27.340 metri pătraţi.

Din numărul total de paturi, 330 dintre ele vor fi alocate pentru îngrijiri medicale, 358 pentru îngrijiri chirurgicale, 76 pentru îngrijiri mama şi copilul, 82 paturi ATI, 12 paturi pentru arşi, 16 paturi pentru nou născuţi. Vor fi şi 60 de paturi pentru Urgenţe, iar pentru îngrijiri ambulatorii vor fi 30 de paturi la Chirurgie, la care se adaugă 15 pentru îngrijiri medicale de zi.