Mai mulți copii de vârstă preșcolară au fost expuși la radiațiile unei lămpi UV, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 20 din Iași. Printre copiii afectați se află și o fetiță în vârstă de 4 ani care a fost dusă de către părinți la Spitalul “Sf. Maria” din Iași, fetița prezentând simptome la nivel ocular.

Conducerea grădiniței a transmis că marți după amiază mai multi copii aveau ochii rosii. În grupa respectivă sunt 28 de preșcolari iar marți au fost prezenți 24 dintre acestia și nu toți au acuzat probleme. Tot conducerea este cea care spune ca a fost o eroare umana si ca cineva de la gradinita a apasat din greseala becul rosu al lampiilor UV.

Lampile UV au fost achiziționate de comitetul de părinți al grupei, aceasta fiind singura din unitate dotată cu un astfel de echipament. Acestea au fost utilizate în pandemie pentru dezinfecție. Gradinița demarează o ancheta interna și ține în continuare legătura cu părinții copii și concomitent cu ISJ.

“Analizând situatia, în timșpul dimineții, un timp foarte scurt, dintr-o eroare umană, s-a pornit, s-a apăsat pe butonul lâmpilor UV. Aceste lămpi UV au fost achiziționate de comitetul de părinți al grupei, în celelate grupe nu avem aceste lămpi. Personalul a fost bine instruit dar fiind altă educatoare care suplinea un concediu medical, necunoscând despre ce este vorba, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a transmis Maria Oneaga, directoarea grădiniței.

“Din informațiile transmise, marți o grupă a fost expusă la aceste raze pe care le emite lampa UV. Și a doua zi s-a instituit la nivelul unității școlare o comisie de cercetare pentru a vedea care a fost exact contextul, cauzele. Astăzi s-a deplasat la unitatea școlară și o echipă a Inspectoratului Școlar Județean Iași și este în evoluție această verificare și în funcție de constatările acestui demers de verificare se iau măsurile care se impun”, a transmis Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Lămpile cu raze ultraviolete (UV) sunt folosite la dezinfecţia spaţiilor dar trebuie utilizate doar atunci când în incăpere nu se află persoane.

“Fetița a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe, a fost consultată de medicul nostru de gardă deoarece prezenta o stare de agitație declansată de durerea la nivelul ocular. A fost diagnosticată cu o conjunctivită la ambii ochi, declarativ după expunere accidentală la o lampă cu ultraviolete”, a declarat Dr. Solange Tamara Roşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii “Sf. Maria”.

Ancheta internă și cea declanșată de inspectoratul școlar continuă.