Facem totul când este vorba de sănătatea copiilor noștri. Acesta este sau ar trebui să fie dezideratul unui părinte responsabil.

Astfel, specialiștii ieșeni vin în întâmpinarea părinților cu sfaturi de urmat.

Revenirea în colectivități, atât pentru preșcolari cât și pentru școlari înseamnă activarea unor boli cu transmitere pe cale aeriană, boli importante și periculoase dacă provoacă complicații, boli despre care nu ar trebui să mai vorbim, sau cel puțin nu la scară largă. Este vorba de rujeolă, rubeolă și oreion.

Dat fiind faptul că nu se respectă cu strictețe programele de vaccinare obligatorie vor apărea micro focare de boală. Există posibilitatea și de a apărarea focare de hepatită virală de tip A, recunoscută ca ”boala mâinilor murdare” mai ales în comunitățile unde apa curentă este încă o problemă la fel și condițiile insalubre din grupurile sanitare.

Vaccinarea este deosebit de importantă.

Vaccinurile fac parte din schema obligatorie de foarte mulți ani. Reacțiile adverse nu sunt notabile iar rezultatele eficiente. Aceste boli, deși pot părea anodine, fără importanță sau urmări, pe principiul ” sunt boli ale copilăriei și noi le-am avut”, pot da complicații redutabile: suprainfecții bacteriene, pulmonare, pneumonii, bronșite dar și meningite și meningoencefalite. Pentru vaccinare părinții trebuie să se adreseze medicului de familie.

Pe lângă vaccinare educația sanitară de acasă are un rol important în prevenirea acestor boli.

Regulile de igienă trebuie incluse în discuțiile cu copiii. Prin joacă, atunci când este vorba de cei mici, cu seriozitate celor mai mari și astfel prevenim și îi educăm atât în folosul lor cât și al celorlalți.

– spălarea mâinilor înainte de a mâncă și după ce au folosit toaleta ;

– folosirea șervețelelor umede și a dezinfectantului dacă nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini;

– consumarea pachețelului primit de acasă și nu de la colegi;

Părinții să fie atenți la orice modificare în homeostazia(starea de sănătate) celor mici. În plus aceștia trebuie să comunice cu medicul de familie și să țină copilul la domiciliu până când știu cu siguranță diagnosticul.

Un rol important în evitarea sau diminuarea răspândirii acestor patologii infecto- contagioase în comunitățile de școlari și preșcolari îl au asistenții medicali și medicii din unitățile de învățământ. Cu un triaj epidemiologic riguros și constant aceste cazuri rămân izolate.

Specialiștii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași