Proiectele de construire a două noi creșe la Iași au primit aprobarea Consiliului Local întrunit în ședință extraordinară miercuri, 3 noiembrie.

Edificiile vor fi ridicate pe amplasamentele aflate în șoseaua Nicolina nr. 1C – Școala „Ion Neculce” și șoseaua Iași – Voinești nr. 26.

În cazul viitoarei creșe de pe șoseaua Nicolina, aceasta va fi construită pe un teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați, consilierii locali aprobând preluarea acestuia din administrarea Școlii Gimnaziale „Ion Neculce”. În ceea ce privește construirea celei de-a doua creșe, aceasta se va face pe un teren de circa 5.000 de metri pătrați aflat pe șoseaua Iași – Voinești nr. 26.

Implementarea celor două proiecte se va realiza de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.Creșa din șoseaua Nicolina 1C va funcționa într-o clădire cu parter și etaj, dotată cu bloc alimentar și spălătorie proprie. Structura funcțională va cuprinde un număr de patru grupe și două spații de joacă și servit masa, respectiv două grupe și un spațiu multifuncțional la parter destinare îngrijirii copiilor cu vârstele între 3 luni și 1 an, iar la etaj un spațiu multifuncțional și două grupe pentru copiii cu vârstele cuprinse între 1 an și 3 ani.

Noua creșă din șoseaua Iași – Voinești nr. 26 va avea șase săli de grupă, trei spații de joacă și servit masa necesare copiilor cu vârstele cuprinse între 3 luni și 3 ani, bloc alimentar și spălătorie proprie, toate urmând a fi amenajate la parter. Etajul clădirii va fi destinat amenajării birourilor personalului de conducere, administrativ și educațional.În cursul lunii februarie a acestui an, primarul Mihai Chirica a trimis o scrisoare Guvernului României prin care a prezentat argumentele Municipiului Iași în susținerea unor proiecte care s-ar încadra în strategia de dezvoltare a calității actului educațional. Concret, au fost prezentate proiectele municipalității care privesc construcția a patru creșe noi.

Pe 30 iunie 2020, Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind aprobarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice, indicatorilor tehnico – economici și devizelor generale aferente pentru construirea a patru creșe. Recent, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a cerut administrației ieșene două proiecte în acest sens, iar municipalitatea a selectat cele două amplasamente din șoseaua Nicolina și șoseaua Iași – Voinești.