Vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson poate crește riscul de apariție a trombocitopeniei imune, o afecțiune în care sistemul imunitar distruge anumite celule din componența sângelui, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA). European Medicines Agency a decis să fie adăugat acest avertisment pe prospectul serului folosit în imunizarea împotriva coronavirusului. De asemenea, vertijul și zgomotele în urechi se vor regăsi pe lista efectelor secundare ale acestui vaccin. 

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) din cadrul EMA a recomandat sa fie actualizate informațiile referitoare la COVID-19 Vaccine Janssen, pentru a include trombocitopenia imună, o boala autoimuna, ca reacție adversă, precum și o atenționare pentru a crește gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care se vaccinează cu privire la această posibilă reacție adversă, a anunțat, marți, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„În plus, PRAC a recomandat o actualizare a planului de management al riscului pentru COVID-19 Vaccine Janssen în vederea reclasificării listei problemelor de siguranță, cu modificarea riscului potențial important de „trombocitopenie”, un risc important identificat”, se arată în documentul postat pe site-ul ANMDMR. 

Purpură trombocitopenică idiopatică sau trombocitopenia imună duce la scăderea numărului de trombocite (implicate în coagularea sângelui), care poate determina sângerări usoare. Copiii pot să dezvolta trombocitopenia imună chiar si după o infecție virală, dar de obicei se recuperează complet fără tratament. La adulți, boala e pe termen lung, însă nu este necesar un tratament dacă trombocitopenia este ușoară sau medie.

Trombocitopenia imună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă și distruge în mod greșit celulele sangvine numite trombocite, implicate în coagularea normală a sângelui, potrivit ANMDM.

sursa: jurnalul.ro