Majoritatea persoanelor care au primit o a treia doza de vaccin Pfizer anti-COVID-19 au simtit efecte secundare similare sau mai putine decat au avut dupa ce au primit a doua doza, potrivit unui sondaj realizat în Israel, transmite Reuters.

La sfarsitul lunii iulie, autoritatile din Israel au inceput procesul de vaccinare cu cea de a treia doza de vaccine anti-covid la  persoanele cu varsta de peste 60 de ani, in incercarea de a stopa raspandirea tulpinii Delta, foarte contagioasa. Food and Drug Administration din SUA inca nu a a probat a treia doza de vaccine, asa ca Israelul a devenit practice un teren de testare.

Clalit este cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel si a declarat ca pana la acest moment, s-a administrat a treia doză de vaccin Pfizer / BioNTech la peste 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de israelieni, care au primit rapelul în perioada 30 iulie – 1 august, au raspuns la intrebari si au fost incluse in sondaj.

Un procent de 88% din participantii la sondaj au declarat ca, in zilele de dupa primirea celui de-al treilea vaccin, s-au simtit “similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simtit dupa administrarea celei de-a doua doze.

Un procent de 31% au raportat unele efecte secundare, cel mai frecvent declarata fiind senzatia de durere in zona injectarii.

Aproximativ 0.4% au spus ca s-au confruntat cu dificultati de respiratie, iar 1% ca au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.“Desi nu avem inca cercetari pe termen lung cu privire la eficacitatea si siguranta celei de-a treia doze de rapel, pentru gestionarea riscurilor personale ale persoanelor cu varsta de peste 60 de ani, aceste constatari continua sa indice beneficiul unei imunizari acum, impreuna cu un comportament atent in randul adultilor si evitarea intalnirilor in spatii inchise”, Ran Balicer, director responsabil cu inovare in cadrul Clalit.

sursa:Agerpres