Pe un grup de socializare, mai multe persoane au transmis, stupefiate, că unii medici de familie refuză să primească pacientii la consultații, indiferent de afecțiune, fără test COVID negativ sau fără certificat verde. Mai mult decât atat, unii medici solicită ca testul să fie făcut doar in cabinetele acestora, contra cost, cu sume cuprinse intre 50 si 70 de lei. Acestia nu acceptă testare facută de pacient sau părinte, cu test din farmacie care ar putea costa intre 15 si 35 de lei si cer ca testarea sa fie facută de către medic, in cabinet. Pacientii spun că din nefericire, in contextul pandemiei, nici nu au alternativă pentru ca majoritatea medicilor nu mai fac inscrieri, deci trebuie să platească testarea sau să prezinte dovada imunizării pentru a putea fi consultati.

Situația nu este cu mult diferită la medicii pediatri, deoarece unii nu acceptă să consulte copii ai căror parinți NU prezintă certificatul verde. O mamă a cerut, intr-o postare, recomandări de medici pediatri care ar putea să ii consulte copilul pentru că medicul la care a mers timp de trei ani a refuzat-o când a dorit sa isi programeze copilul la un consult contra cost pentru ca aceasta nu avea certificat verde:

“De trei ani mergem la doamna doctor! Nu ne primeste dacă nu suntem vaccinați! Si e urgent!”

Asa cum era de asteptat, reacția mamelor nu a intarziat sa apară:

“De necrezut…sa o intrebăm si noi (pe doamna doctor) dacă e vaccinată!”

“Asa fac si multi medici de familie, chiar dacă nu e normal.”

“Si la noi la medicul de familie e la fel…Nu ai vaccin, nu intri sau nu primesti retetă dacă nu te vaccinezi. Bunicului i-a zis că nu-i da rețetă dacă nu se vaccinează (și s-a vaccinat)”, au fost răspunsurile din comentariile la postarea respectivă.

Contactați, reprezentanții DSP Iasi nu au oferit un punct de vedere vis a vis de situația prezentată.