Medicii de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” s-au confruntat cu situații extrem de grave de-a lungul timpului atunci când vorbim despre arsuri la copii, fie prin flacără, fie cu lichide fierbinți. Majoritatea tragediilor se întâmplă din cauza neglijenței părinților, într-o clipă de neatenție. Medicii spun că astfel de situații, pe lângă faptul că provoacă suferințe fizice imense, pot fi fatale pentru micii pacienți.
“Din punctul meu de vedere, toate arsurile la copii sunt produse din neglijența părinților. Cazuri atât de grave, cum sunt în cazul fetițelor din incendiul de la Vladomira, sunt cam 10 sută din arsurile internate în cadrul spitalului nostru, adică aproximativ 25 la sută de copii pe paturi. Avem cam 25 de pacienți extrem de gravi”, a precizat dr. Sidonia Susanu, Coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă şi în cadrul Spitalului Regional de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.
Întrebată de către reporterii 24iasi ce ar trebui să facă un părinte în situația în care copilul suferă arsuri casnice, fie prin flacără, fie cu lichid fierbinte, Dr. Sidonia Susanu a precizat că miturile cum ar fi mierea aplicată pe arsură, nu reprezintă o abordare corectă, riscul de infecții fiind imens.
“Primul lucru care trebuie făcut în cazul accidentelor prin obiecte sau lichide fierbinți este de a aplica soluții curate, apă la temperatura camerei pe suprafața de arsură, dar cu atenție, iar această suprafață care trebuie racită să nu fie foarte intinsa, pentru că poate să inducă un șoc hipotermic copilului. După care, copilul trebuie să fie învelit într-un cearșaf curat, în vederea așteptării ambulanței. Nu se aplică nimic altceva pe arsură, pentru că se poate infecta foarte uşor”, a transmis medicul chirurg.
Pe lânga procesul dificil de recuperare, respectiv sechelele fizice și psihice pe care le lasă asupra copilului și familiei, un astfel de accident implică foarte multe resurse atât financiare, cât și umane pentru a salva o viață.
“Pentru tratarea unor astfel de cazuri, este nevoie de implicarea întregii echipe a unității funcționale de arși, formată din cei 5 medici plasticieni, cel puțin jumătate din numărul medicilor anesteziști, au fost și ieri și vor fi implicați și zilele următoare în tratamentul acestor fetițe, precum și cel puțin 20 de asistente, atât de pe terapie Intensivă arși, cât și din blocul operator și, evident, infirmiere și brancardieri. În ceea ce privește resursele financiare, tratamentul unui copil cu arsuri severe, fără a implica arsuri ale căilor aeriene superioare, se ridică la un cost de aproximativ 50.000 de euro. Dacă luăm în calcul și tratamentul arsurilor de căi aeriene inferioare, costurile se pot ridica la peste 70.000 de euro”, a incheiat Dr. Sidonia Susanu, Coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă şi în cadrul Spitalului Regional de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.