Dr. Mihai Craiu a prezentat principalele semnale care ne pot duce cu gândul că vorbim despre SFR sau Sindromul Funcțional Respirator, ceea ce înseamnă obligatoriu o vizită la specialist cât mai curând posibil pentru că o astfel de problema pune clar în pericol viața copilului, mai ales în cazul sugarilor și a copiilor de vârstă mică. Iată la ce ar trebui să fie atenți părinții sugarilor și când ar trebui să se prezinte urgent la medic cu micuții.

“Cum recunoaștem formele complicate? Care sunt sugarii care ar putea fi expuși unor riscuri majore?

Teoretic ar putea evolua foarte grav toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an), în special dacă sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate) sau cei care au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigeno-dependență.

Care sunt semnele de gravitate care, odată observate, ar trebui să ducă imediat la consult medical?

Nu sunt cele care îi sperie pe majoritatea părinților români – febra și tusea, ci si sugarul:

1. Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului – https://youtu.be/fXy2xADJeO0

2. Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră – tiraj (link în comentarii)

3. Are o mișcare ciudată la nivelul nasului, ca și cum ar mirosi ceva (chiar dacă e nasul plin de muci!!!). Aceasta apare înainte de începutul fiecărui inspir.

4. Are balans toraco-abdominal – respiră “cu burta”

5. Are geamăt expirator – la sfârșitul expirului copilul pare că icnește, că il doare ceva. Acest zgomot este continuu, și in somn, apărând în expir, zeci de minute sau ore, înainte de agravare dramatică.

Aceeași sursă precizează că, cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav”, a transmis Dr. Mihai Craiu.

De asemenea, Dr. Mihai Craiu mai subliniază că gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar (NU contează diagnosticul, analizele sau aspectul radiografiei) este evocată de prezența SFR.

“Chiar dacă ii spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare, etc, prezența SFR este un semn major de severitate!

Unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii, etc) sau fac pauze respiratorii – crize de apnee.

În concluzie bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin!”, a mai precizat Dr. Mihai Craiu.