Dr. Sidonia Susanu, Șef Secție Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Unitate Funcțională Arși a Spitalului de Copii “Sf. Maria” din Iași a transmis in cursul serii de ieri un mesaj de informare cu privire la protocolul medical in cazul pacientilor care au suferit arsuri. De asemenea, medicul iesean a transmis si starea evolutiva a celor doi copilasi de 6, respectiv 10 ani, victime ale incendiului de la Tacuta din cursul zilei de 1 aprilie 2022.

“În legătură cu starea celor doi copii arși transferați de la Spitalul Vaslui în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Iași în data de 1.04.2022, precum și în ceea ce privește protocolul de lucru al Unității Funcționale de Arsi (UFA) din cadrul Secției de Chirurgie Plastică a spitalului nostru, vă precizăm următoarele:

Protocolul Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului de Copii din Iași prevede în cazul FIECĂRUI pacient cu arsuri grave (care îndeplinește Criteriile de internare în Centrul de arși) întrunirea Comisiei de evaluare a oportunității de transfer al pacientului ars în centre superioare. Comisia este formată din medicul chirurg plastician de gardă (medic curant), șeful secției de chirurgie plastică și cel puțin încă un medic chirurg plastician angajat al secției precum și doi medici anesteziști (în general medicii anesteziști de gardă în ziua respectivă). Comisia se formează imediat după evaluarea completă a leziunilor de arsură precum și a parametrilor biologici (de regulă după prelucrarea primară a leziunilor de arsură în sala de operație). Cei doi copii, în vârstă de 6 și 10 ani s-au internat în cadrul UFA cu diagnosticele de: Arsură prin flacără grad IIb-III aproximativ 11% suprafața corporală. Arsură de căi aeriene superioare și inferioare, respectiv Arsură prin flacăra grad III aproximativ 46% suprafața corporală. Imediat de la internare s-a instituit terapie maximală suportivă a funcțiilor vitale și s-a efectuat toaletă zonelor de arsură în sala de operații.

În cazul pecientului de 10 ani s-a efectuat la internare și o primă intervenție de excizie parțială a zonelor de escară postcombustională. În urma coroborării datelor clinice și biologice pentru fiecare dintre cei doi pacienți în parte s-a concluzionat că tratamentul acestor pacienți poate fi efectuat la nivelul spitalului nostru. Totodată, deoarece evoluția acestora s-a apreciat a fi cu potențial important de agravare severă, s-a înștiințat (în aceeași seară) Centrul Operațional al Situațiilor de Urgență precum și centrul superior la nivel național (Unitatea Funcțională de Arsi a Spitalului “Grigore Alexandrescu” din București prin intermediul coordonatorului său, domnul profesor Dan Enescu) asupra unei posibile necesități de transfer în maximă urgență a celor doi pacienți.

Sub terapie suportivă maximală, inclusiv prin metode de epurare extratenala, terapie cu presiune negativă a zonelor de arsură evoluția pacientului de 6 ani, cu arsuri severe de căi aeriene este favorabilă, cu posibilitatea externării acestuia din Secția ATI ARSI și transferului său în Secția de Chirurgie Plastică, și estimarea posibilității externării din spital în aproximativ 7-10 zile.

Pacientul de 10 ani, cu arsuri tegumentare importante a beneficiat de asemenea de terapie suportivă maximală, terapie de epurare extrarenală, precum și de excizia zonelor de necroză combustională pe aproximativ 30% din suprafața corporală și acoperire cu grefe de piele. Evoluția sa este de asemenea favorabilă, dar necesită staționarea în ATI până la confirmarea integrării complete a grefelor de piele. Precizăm că Unitatea Funcțională de Arsi din București, prin intermediul domnului profesor Dan Enescu, ne-a oferit în permanentă sprijin logistic”.

Dr Sidonia Susanu, Șef Secție Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Unitate Funcțională Arsi Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sf Maria” Iași.

detalii: