Valul 5 a inceput să “provoace victime” și in rândul bolnavilor care fac dializa la Spitalul ”Dr. C. I. PARHON” din Iași. Contactat de către reporterii 24iasi, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Dr Ionut Nistor a declarat că in acest moment, in cadrul spitalului sunt internați 3 pacienți testați pozitiv.

“In momentul de față avem 3 pacienti internați pentru dializa și care sunt testați pozitiv. Cei trei pacienți au o formă ușoară, starea lor este una bună. Probele prelevate de la acești pacienți sunt trimise pentru secvențiere, fiind vorba despre suspiciune de infectare cu tulpina Omicron. Putem confirma insă, după ce primim rezultatele secvențierii”, a transmis dr. Ionut Nistor.

Acesta a mai declarat faptul că, ținând cont de afecțiunile medicale ale acestora, tratamentul administrat este unul nu foarte diferit fața de cel al unui pacient fără afecțiuni renale.

“Daca discutăm despre medicația pentru tratarea COVID-19, ea nu este, in mod normal diferită de cea a unui pacient ce nu necesită dializa insă sunt si situații punctuale. Se ține cont de parametrii biologici ai pacientului, se ajustează dozele de medicamente in funcție de aceștia și desigur, sunt și medicamente ce nu sunt recomandate a fi administrate in cazul unui pacient care depinde de dializa. Spre exemplu daca pacientul are o valoare a Creatininei sub 30, nu este indicată administrarea Favipiravirului. Insă anticorpii monoclonali au fost folosiți și sunt folosiți in continuare, cu succes, pentru tratarea formelor ușoare și medii”, a mai transmis Ionut Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” Iași.