Un video în care apare un şofer în trafic ţinând în braţe un bebeluş cu mâinile pe volan a fost postată pe reţelele de socializare și a stârnit indignarea internauților, iar polițiștii s-au autosesizat imediat. Clipul a fost realizat pe DN7 / E81, considerat unul dintre cele mai periculoase drumuri din tară din cauza numărului mare de accidente grave petrecute, în zona Brezoi – Vâlcea.

În postarea realizată de o persoană care se afla pe bancheta din spate a maşinii, se vede un copil de doar câteva luni ţinut în braţe de un bărbat. Micuţul are mâinile pe volan care este controlat de şofer doar cu ajutorul genunchiului stâng.

Din fundalul sonor reiese că cel mai probabil filmarea a fost realizată chiar de mama bebeluşului, care pare extrem de mândră de realizarea bărbatului, in timp ce fredonează o manea.

„Având în vedere apariţia în spaţiul public a unui videoclip, în care apare un barbat, în timp ce conduce un autoturism, pe DN 7, în localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea, ţinând în braţe un copil, Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea este abilitat să comunice următoarele: în urma verificărilor efectuate cu operativitate, bărbatul în cauză a fost identificat, fiind sancţionat contravenţional, cu 580 de lei şi 3 puncte penalizare, pentru nerespectarea prevederilor art. 36 alin. 1 ind.2 (transportul copiilor fără a fi fixaţi în dispozitive omologate) şi art. 100 alin. 1 pct.10 (pentru alte preocupări în timpul mersului de natura a distrage atenţia), conform O.U.G. 195/2002. În continuare, au fost informaţi reprezentaţii D.G.A.S.P.C. Vâlcea în vederea dispunerii măsurilor legale care se impun”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vâlcea, Georgiana Stancu, pentru „Adevărul”.

Legea prevede că minorii sub trei ani nu pot fi transportaţi în maşină dotări de siguranţă, cu excepţia vehiculelor destinate transportului public sau taxiurilor. În plus, până la 14 ani, copiii nu au voie să stea pe scaunul din faţă, iar cei care au înălţimea sub 1,35 metri trebuie să aibă scaune speciale pentru a fi transportaţi în maşină.

Centura de siguranţă în cazul copiilor nu trebuie să treacă peste faţă sau gât.

De la începutul acestui an, poliţiştii români au amendat peste 2.000 de şoferi pentru că transportau minori fără să fie asiguraţi cu centuri de siguranţă sau scaune omologate. În cazul unei frâne bruşte sau a unui accident rutier, în astfel de situaţii bebeluşul ar fi putut să se lovească de parbriz, volan sau bordul maşinii şi chiar să scape din mâinile adultului. În cel mai rău scenariu ar fi putut fi proiectat în afara maşinii direct prin parbriz. În acest caz, bărbatul a scăpat cu o amendă echivalentul a mai puţin de 120 de euro, costul unui scaun omologat cu toate dotările aferente. Riscă însă un dosar penal, din partea celor de la Protecţia Copilului.

sursa: adevarul.ro