Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au în grijă mai multe persoane care au primit tratament de specialitate și care ar trebui să fie externate, dar aparținătorii acestora nu doresc să îi primească acasă.

În Clinica de Nefrologie se află internate încă de dinainte de Crăciun pacienți care au avut nevoie de tratament, iar acum starea lor de sănătate s-a ameliorat, astfel încât prezența lor în spital nu mai este necesară din punct de vedere medical.

Unul dintre cazuri este al unui bărbat în vârstă de 84 de ani, din Iași, care suferă de probleme cardiace, diabet, dar și de insuficiență renală. Este internat de pe data de 21 decembrie, iar medicii spun că în acest moment nu mai necesită îngrijiri acute, ci ar putea fi îngrijit de către familie sau într-un azil de bătrâni.

Un alt caz este al unui bărbat în vârstă de 76 de ani, din localitatea Scobinți, cu boală cronică de rinichi, care a necesitat începerea ședințelor de dializă de curând. Se află internat de pe 17 decembrie, iar în acest timp starea lui s-a ameliorat astfel încât să poată să se reîntoarcă acasă.

„Este vorba despre un pacient care ar putea merge acasă, însă nimeni din familia lui nu mai răspunde la telefon. Practic, nu are motive să mai stea în spital”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Medicii spun că, din păcate, aceste situații nu sunt singulare și că în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă se întâmplă ca pacienții în vârstă, care suferă de diferite afecțiuni, să fie uitați de membrii familiei la spital.

„Observăm că în fiecare an avem astfel de cazuri, pacienți care în perioada sărbătorilor ar putea fi externați și pentru ar putea fi găsite soluții de supraveghere care să nu implice internarea. Aceste situații nu ar trebui să existe. Cred ca este important sa nu uitam sa avem grija de persoanele vârstnice si fragile in aceasta perioada. ”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor.