Un barbat de 72 de ani, din judetul Neamt, a fost diagnosticat de catre medicii ieseni cu infectia data de hantavirus. Virusul este transmis prin soareci sau sobolani. Ultimul caz de hantavirus in Iasi a fost diagnosticat  in 2019.

Medicii spun ca diagnosticarea corecta cu infectia cu hantavirus a unei persoane infectate recent este foarte dificila, deoarece simptomele incipiente sunt confundate cu cele ale altor boli, cum ar fi leptospiroza. Daca persoana simptomatica are un istoric de expunere la rozatoare si prezinta si simptome specifice, atunci se sugereaza prezenta hantavirusului.

Oricine intra in contact cu rozatoare poate sa aiba risc de infectie cu hantavirus. Astfel, infestarea cu rozatoare a locuintei sau a dependintelor acesteia este principala cauza a aparitiei acestui virus periculos, prin expunerea la urina, excrementele si saliva rozatoarelor.

Hantavirusul este un virus asemanator cu noul coronavirus Covid-19 si provoaca boli ce pot deveni severe si pot duce la o rata a decesului de 38%, potrivit Centrelor americane pentru controlul si prevenirea bolilor. Hantavirusurile care cauzeaza boala la oameni nu se transmit de la un om la altul.