Avizele epidemiologice solicitate copiilor la reintrarea în colectivitate după o absență de trei zile consecutive nu vor putea fi cerute în situația revenirii din vacanțe, potrivit unui ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Ministerului Educației (ME), oficializat luni. Sublinierea era necesară în condițiile în care unele instituții de învățământ școlar și preșcolar aplicau regula privind absența de trei zile inclusiv pentru perioada vacanțelor școlare.

Ordinul comun nr. 438/4.629/2021, publicat luni în Monitorul Oficial și în vigoare tot de atunci, prevede că “[l]a revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic” (sublinierea textului și scrierea cu majuscule a cuvântului “nu” aparțin oficialităților, după cum se poate vedea și în captura foto de la finalul articolului).

Prevederile acestui ordin sunt valabile atât pentru creșe, care aparțin de Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București, dar și pentru grădinițe și școli, ce intră sub autoritatea Ministerului Educației.

Până în prezent și accentuat de pandemia de coronavirus, regula prezentării unui aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate era aplicată arbitrat de către instituțiile de învățământ, unele cereau aviz la revenirea din vacanțe motivând o absentă ce depășește trei zile consecutive, altele nu, aplicând corect prevederile unui alt ordin comun din 2011 al celor două instituții.

Totuși, această eliminare se aplică doar pentru revenirea din vacanță, în cazul unei absențe ce depășește 3 zile consecutive revenirea în colectivitate este condiționată de prezentarea unui aviz epidemiologic favorabil, așa cum se prevede și în ordinul comun oficializat luni. Acest aviz poate fi eliberat de medicul de familie sau de medicul curant.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrăgea atenția, în mod public, înainte de începerea anului școlar trecut, că solicitările de prezentare a unui aviz epidemiologic la revenirea din vacanță exced legislația în vigoare. “A pune pe drumuri (…) copiii și pe părinții lor, în condiții de pandemie, pentru a obține (…) documente care nu sunt utile nimănui, care nu sunt prevăzute de lege și care nu au alt scop decât de a asigura conducerile instituțiilor de învățământ confortul stivei de hârtii arhivată cu rigurozitate denotă lipsă de respect față de părinți și copii și poate un grad de cinism și percepție eronată a realității”, se arata intr-un comunicat al SNMF.

sursa: avocatnet.ro