Un link intitulat „Apari in acest video” sau „Seamana cu tine” circula de cateva zile pe Facebook Messenger. La accesarea linkului respectiv, destinatarul mesajului este directionat catre un site de phishing sau se aleg cu dispozitivul infectat cu un virus.

„Pe Facebook continua propagarea mesajelor-capcana de tipul ‘seamana cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care contin de regula un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce catre un video in care apare persoana caruia i-a fost transmis mesajul. Atacatorii nu ofera detalii suplimentare si profita de curiozitatea umana, pentru a determina utilizatorul sa dea clic. In unele variante, link-ul respectiv redirectioneaza catre un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potentialei victime, iar in altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malitios”, se precizeaza in comunicatul CERT-RO.

De asemenea, este precizat si faptul ca “ daca sunteti redirectionat catre un site de autentificare fraudulos si introduceti detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt incarcate pe un server la distanta online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a incerca sa obtina acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

In plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirectioneaza prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a raspandi diferite tipuri de amenintari cibernetice, inclusiv spyware, adware sau chiar ransomware. Totodata, mesajul va fi transmis catre contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care ii aveti vor fi în pericol sa cada in aceeasi capcana.

De aceea este important, pe langa evitarea accesarii link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, sa aveti o solutie de securitate instalata pe dispozitive, cu care sa scanati astfel de resurse despre care nu sunteti siguri”,  este mesajul transmis de catre specialistii de la  CERT-RO.

Cei care primesc acel link pe Facebook Messenger sunt sfatuiti sa nu deschida mesajul. Daca au intrat totusi pe acel link, ar trebuie sa schimbe imediat parola la Facebook si sa nu acorde  permisiuni altor aplicatii din Facebook.

O scanare cu un antivirus a dispozitivului pe care a fost primit linkul este necesara si se recomanda verificarea dispozitivului de eventuale aplicatii noi.