Sindicatul de Poliție Sidepol a explicat într-o postare pe un site de socializare faptul că polițiștii folosesc autospeciale care nu oferă nici măcar minimum de protecție, fiind vorba despre autoturisme marca Logan, inscripționate și având că “dotări extra” doar un girofar. Postarea reprezentanților Sidepol este menită să atragă atenția asupra faptului că oamenii legii sunt expuși unui real pericol atunci când pleacă în misiuni. Este drept, majoritatea autospecialelor sunt în stare bună din punct de vedere tehnic, fără puncte de rugină semnificative, însă nu putem vorbi de o caroserie ranforsată, așa cum ar fi normal.

“Deși am tras nenumărate semnale de alarma cu privire la faptul că autovehiculele achiziționate de M.A.I. și armele subordonate nu pot fi denumite autospeciale doar pentru ca au girofar și inscripție, nimeni nu ne-a auzit. Astăzi, colegii noștri culeg roadele nepăsării, lipsei de viziune și profesionalism.

Cu doar 2/5 stele obținute de Logan la testul Euroncap, polițiștii nu pot fi în siguranță atunci când executa misiunile cu astfel de mijloace de mobilitate.

Am solicitat autospeciale în adevăratul sens al cuvântului, cu caroserie ranforsată, cu bullbar și alte condiții minime care sa ofere protecție șoferului și pasagerului. Am solicitat ca aceste autospeciale sa vina gata echipate cu tot necesarul pentru misiuni de la echipamente de radiocomunicații, la tehnica speciala în funcție de structura beneficiara”, se arata intr-un comunicat al Sidepol, postat pe pagina oficiala de socializare.

Polițiștii aflați în timpul serviciului au prioritate în trafic iar legislația în vigoare prevede că polițiștii pot încalcă unele reguli de circulație când sunt în misiune, cu semnalele acustice și luminoase pornite, cum ar fi depășirea unei coloane de mașini, în cazul unui accident oamenii legii sunt buni de plată căci autospecialele nu dispun de sigurare CASCO iar reparațiile, în cazul în care vorbim de un accident auto în care se constată că agentul este vinovat, sunt suportate din buzunarul propriu.

O altă problema este reprezentată de comportamentul în trafic, in acest caz vorbim și despre o nepăsare și o lipsă de cunoștințe legislative din partea celorlalți participanți la trafic, care ar trebui să tragă pe dreapta pentru a face loc autospecialelor de intervenție, fie că vorbim despre pompieri, ambulante sau poliție.

Din nefericire, a fost nevoie de un tragic accident petrecut la Războieni, Iași, în care doi polițiști au fost grav răniți în timp ce se deplasau la o misiune, pentru că problema siguranței în cazul polițiștilor să ajungă din nou în atenția publicului.