Vești foarte bune pentru părinți, de la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași: va fi înființat un compartiment pentru diagnosticarea și stabilirea unui plan terapeutic pentru copiii cu autism și ADHD. Acesta va fi primul compartiment de acest gen dintr-un spital din România.

„Pentru că noi vedem copiii de la o vârstă foarte mică și avem suspiciuni si nu avem unde să-i îndreptăm, am decis să facem acest compartiment. Va fi un proiect unic la nivel național. Sperăm să îl putem extinde ca și plan de screening, un program de screening al acestei patologii, având în vedere că la ora actuală, în România, nu se știe câți copii suferă de această patologie și care este gradul lor de recuperare”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iasi.

Înființarea acestui compartiment dedicat copiilor cu autism în cadrul spitalului ieșean este un pas extrem de important pentru recuperare în cazul copiilor care suferă de această afecțiune deoarece, cu cât este diagnosticat mai devreme și se începe terapia, cu atât rezultatele și, implicit, recuperarea dă rezultate mai bune.

„Patologia, dacă este diagnosticată între vârsta de unu și doi ani, are o rată de recuperare de 80-90 la sută. Dacă ai prierdut acest start, pacientul se va recupera în procent de maximum 20%„ a mai declarat conducerea unitatii medicale.