Au trecut 6 ani de când un incendiu dezastruos a izbucnit într-un club din Capitală și a distrus sute de familii. În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, un incendiu a cuprins Clubul Colectiv, în timp ce concerta trupa Goodbye to Gravity.

”Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, afirmă reprezentantii mai multor organizaţii civice care vor organiza un flashmob pe treptele Curţii de Apel Bucureşti astazi incepand cu ora 18:00.

O reconstituire a incediului din Colectiv, realizată de specialiştii de la INSEMEX, a pornit de la secunda zero a jocului de artificii. Acestia spuneau că efectele pirotehnice au durat fix 15 secunde.

7 secunde mai târziu, Andrei Găluţ, solistul trupei Goodbye to Gravity vede flacăra pe stălpul de lângă scenă şi spune „Asta nu era în program!”. Acesta cere ulterior, un extinctor.

Astfel, în mai puţin de nouă secunde, flăcările au acaparat deja în totalitate plafonul acoperit cu spumă poliuretanică şi plăci din lemn. Potrivit specialiştilor, temperatura focului a fost de aproape 1000 de grade celsius! La secunda 35, din plafon încep să curgă picături incandescente peste oamenii care se înghesuie să iasă din club.

Alimentate de instalaţiile de ventilaţie, flăcările coboară în mijlocul clubului, printre spectatori. La secunda 41 a incendiului, tinerii deschid prima uşă. Flăcările sunt deja în zona barului. Sistemele de ventilaţie se blochează din cauza fumului.

La secunda 17 se deschide şi cea de-a doua uşă, iniţial blocată. Alimentat de afluxul brusc de aer proaspăt, focul capătă o intensitate și mai mare.

La secunda 91, flăcările ucigaşe pârjolesc inclusiv containerul în care erau blocaţi zeci de tineri.

La secunda 105, de la un metru înălţime în sus, arde tot. Doar cei care s-au culcat la pământ supravieţuiesc. Opt secunde mai târziu flăcările şi fumul încep să fie evacuate natural. Au trecut 153 de secunde. Incendiul începe să se stingă singur.

Concluziile specialiştiilor de la Petroşani arată că atât modul în care a fost construită clădirea, cât şi felul în care era amenajată au făcut ca salvarea tinerilor din calea flăcărilor să fie aproape imposibilă.

In urma tragediei au murit 65 de persoane
În urma incendiului de la Colectiv, 26 de tineri au pierit în acea noapte, numărul victimelor ajungând în următoarele săptămâni la 64. Însă, bilanţul final a numărat 65 de morţi un an şi 9 luni mai târziu. Atunci autorităţile spuneau că sunt capabile să gestioneze situaţia şi nu ne lipseşte nimic, însă rudele victimelor alergau disperate să facă rost de materiale sanitare, iar răniţii erau expuşi bacteriilor intraspitaliceşti care aveau să-i ucidă pe mulţi dintre ei. 34 dintre răniţi au fost până la urmă transportaţi la spitale din străinătate, cu ajutorul ONG-urilor şi persoanelor private.

sursa: rol.ro