In fiecare an, din 2013 cand Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite s-a instituit, ziua de 30 iulie marcheaza Ziua Mondiala a Traficului de Persoane.

Statisticile continua sa fie sumbre cand vine vorba despre traficul de persoane, anual milioane de oameni cad prada traficantilor, indiferent de varsta sau sex. Vorbim de femei, copii si chiar barbati, folositi pentru relatii sexuale fortate, munca zilnica in conditii greu de imaginat, violente fizice si verbale, abuzuri psihice.

Tinerele, in special, cad prada traficantilor de carne vie, mai ales cele care provin din familii defavorizate, carora li se promit multe: un loc de munca, un salariu, un viitor. Naivitatea si nevoie de a supravietui le transforma in victime perfecte, usor de manipulat. Copiii sunt folositi la cersit, siluiti sa munceasca, sunt lasati flamanzi si insetati, sunt batuti. Din pacate, organizatiile de trafic de persoane sunt foarte greu de starpit, desi se fac eforturi in toate tarile din lume, pentru ca traficul uman se petrece in toate tarile lumii.

Intr-un comunicat al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de persoane sunt precizate urmatoarele:

“In perioada 26 – 30 iulie 2021, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizeaza o serie de activitati preventive dedicate marcarii Zilei Mondiale Impotriva Traficului de Persoane – 30 Iulie.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, A.N.I.T.P. deruleaza la nivel national activitati de informare si sensibilizare destinate publicului larg si categoriilor vulnerabile in: case de tip familial, centre de plasament, centre de primire in regim de urgenta, adaposturi de noapte pentru copiii strazii, centre de zi, tabere pentru copii, centre comerciale, zone si strazi aglomerate, aeroporturi, statii de metrou, hoteluri, pensiuni si stranduri.
Mesajele anti-trafic sunt transmise si in mediul online prin intermediul retelelor de socializare, la radio turistilor de pe litoral ori in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2021.

In acest context, la data de 30 iulie, Centrul Regional Timisoara al ANITP si Asociatia LOGS-Grup de Initiative Sociale lanseaza campania „SUPORT” in vederea imbunatatirii si sustinerii procesului de identificare a victimelor potentiale si reducerii cererii pentru traficul de persoane.

Campania “SUPORT” (Sustinere, Umanitate, Pretuire, Optiune, Rezilienta, Toleranta) se va derula in perioada iulie 2021 – iulie 2022, in judetele Timis, Arad si Caras-Severin sub sloganul „Cere ajutor! Fii un ajutor!” si isi propune:
1. informarea persoanelor vulnerabile care locuiesc sau presteaza servicii in strada, cu privire la riscurile si drepturile acestora;
2. identificarea unor noi cazuri, acordarea asistentei si monitorizarea acestora;
3. sensibilizarea publicului larg cu privire la categoriile vulnerabile si riscurile la care sunt supuse.

Informatii de background:

Potrivit datelor statistice, 77,7% din victimele traficului de persoane identificate in anul 2020 erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore. In ceea ce priveşte modul de exploatare, in cursul aceluiasi an, 72% au fost exploatate sexual, 15,8% prin munca, 6,2% au fost exploatate prin obligarea la cersetorie, iar 0,2% au fost obligate la comiterea de furturi.
Agenţia Nationala Impotriva Traficului de Persoane evalueaza şi monitorizeaza, la nivel national, activitatea desfasurata in domeniul luptei impotriva traficului de persoane, indeplinind rolul de raportor national.

Informatii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: [email protected]
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania, Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane