Într-o scrisoare deschisă, asociația Reset solicită autorităților ca toate evenimentele programate cu prilejul Zilelor Municipiului Iași precum și Pelerinajul la Racla Sfintei Cuvioase Parascheva, sa fie anulate, in contextul in care incidența a ajuns la aproape 6 la mia de locuitori.

“În ultima săptămână, România a înregistrat cifre record de infectări de la începutul pandemiei, peste 10.000 în fiecare zi, și peste 1200 de decese. Astăzi, 4 octombrie, județul Iași a atins rata de incidență de 5,93 de cazuri la mia de locuitori, cifră aproape dublă față de rata înregistrată acum 7 zile. Curtea Spitalului de Boli Infecțioase este plină de ambulanțe, iar medicii sunt nevoiți să aleagă pe cine să salveze, cum se întâmpla în Italia, anul trecut…Medicii descriu situația în termeni de: “iadul pe pământ”.

Înțelegem importanța spirituală a acestei sărbători religioase și capitalul de popularitate pe care îl aduce orașului nostru, însă considerăm că organizarea unui pelerinaj cu zeci de mii de pelerini și deplasări masive de oameni din localități și zone cu rate de incidență foarte mari ar putea genera o (nouă) explozie de cazuri, în condițiile în care sistemul sanitar se află în pragul colapsului…Cu toate acestea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat acum câteva zile că nici nu vrea să audă de vreo restricție. Facem apel la fiecare decident, în calitate de lider comunitar, politic și spiritual, să își asume o asemenea decizie grea, nepopulară, dar benefică și necesară într-o situație cu adevărat dramatică. Virusul nu alege, însă medicii din unitățile de terapie intensivă sunt deja nevoiți să aleagă pe cine să salveze” se arată intr-un comunicat de pe pagina de Facebook a Asociatiei Reset.