Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat miercuri că nu sunt bani în bugetul instituţiei pentru a plăti salariile angajatilor din sănătate, pentru luna decembrie. Este vorba despre 74.000 de angajaţi care se afla in pericolul de a nu-si primi salariile pentru munca depusă in luna noiembrie.

Insă ministrul a menţionat totuşi că se lucrează la soluţii, cel mai probabil se va face o rectificare bugetară.

“Pe partea de buget al Ministerului Sănătăţii, ceea ce finanţăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajaţi în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primescă salariul (…) pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca desfăşurată în noiembrie. Nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse financiare am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există. Există soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se rezolvă. Încă nu am depăşit o anumită limită care nu poate fi estimată sau în care am intra în întârziere de plată a salariilor la 15 decembrie, dar sigur am semnalat această problemă, pentru că trebuie să fim preventivi şi să nu ajungem într-o asemenea situaţie”, a declarat Cseke Attila pentru Digi 24.

Printre cei 74.000 de angajaţi sunt şi cei de la Unităţile de Primiri Urgenţe, DSP, serviciile de Ambulanţă, rezidenţii care sunt în sistem, unii dintre acestia muncesc in sectoarele COVID-19, a menţionat ministrul.

Cseke Attila a menţionat că la Ministerul de Finanţe se lucrează la soluţii pentru plata acestor salarii.

“Se lucrează la acest lucru, pot să confirm, cei din Ministerul de Finanţe ne-au confirmat acest lucru, dacă există o altă soluţie juridică decât o rectificare prin care aceste sume să ajungă în bugetul Ministerului Sănătăţii pe proceduri legale (…) se lucrează la mai multe ipoteze, cea mai uşoară soluţie la îndemână e după momentul formării Guvernului printr-o rectificare bugetară”, a mai adăugat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.