Situație cel puțin interesantă la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” din Iași: un medic și, totodată, șef de secție, își îngrijește părinții de câțiva ani buni, pe banii statului ca și cum ar fi la azil doar că totul este… gratis.

Potrivit publicației Ziarul de Iași, din 2019 și până în prezent, tatăl prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru, șefa secției, a stat mai mult timp internat la unitatea medicală decât acasă. Din investigația jurnaliștilor a rezultat ca bătrânul are probleme de sănătate și nu se poate îngriji singur că atare șefa secției l-a ținut aproape 3 ani “sub aripa protectoare”. Bărbatul are în permanență o infiermieră la dispoziție, iar medicația este “asigurată” de către farmacia spitalului.

Conducerea spitalului e demarat o anchetă internă pentru a stabili exact cum s-au petrecut evenimentele însă se pare că nu numai tatăl prof.dr. Laura Gheucă-Solovăstru a primit îngrijiri tip paliație în secția condusă de către această ci și mama a avut perioade lungi de spitalizare.

“Conducerea spitalului a solicitat Serviciului de statistică analiza numărului de zile de internare pentru cei doi pacienți, soț-soție. Pentru domnul, din 2018 sunt mai multe zile de internare, în clinica de dermatologie, în clinica de Cardiologie chiar și în ATI având în acel moment criterii de internare în urgență la Terapie Intensivă. Numărul de zile de spitalizare depășește 100 pentru acest pacient. Și pentru doamna s-a realizat un număr mare de zile de spitalizare începând din 2019. Conducerea spitalului a luat decizia unei comisii, sub conducerea directorului medical. Această comisie va analiza oportunitatea internării în condițiile multiplelor diagnostice pe care aceștia pacienți le au și durată acestor internări care depășesc media zilelor de spitalizare în cadrul Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Spiridon”, tocmai pentru că avem un profil de urgență. În urma analizeise vor luă decizii și măsuri în concordanță cu regulamentul de ordine interioară și cu preverile contractului de management”, a transmis Prof. Univ. Dr. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”.

Până și personalul medical s-a săturat de această situație, pentru că prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru are pretenția că bărbatul să fie îngrijit cu prioritate.

“Stă singur într-o rezervă de vreo trei ani, că pacient, uneori i se face foaie de internare, alteori nu. Înainte îl mai ducea acasă, mai revenea, acum stă încontinuu. Medicamentele de care are nevoie se scriu în condica de pe secție și le primește de la farmacia spitalului. Mereu trebuie ca cineva din personalul medical să stea cu el, în timp ce o singură infirmieră, de exemplu, trebuie să se ocupe de alți 27-30 de bolnavi, câți se află internați acolo. Cel mai greu e în tura de noapte, când o singură infirmieră trebuie să își facă și treabă de pe sector și să stea cu el. Și asistentele la fel. Iar acolo sunt probleme cu personalul care este insuficient, în secție au mai rămas 6 infirmiere din 13 câte erau, iar turele s-au schimbat, de la 8 ore cât erau, acum sunt ture de 12 ore”, ar fi declarat unii membri ai personalului medical care activează la Spitalul “Sf. Spiridon” pentru Ziarul de Iași.

În urma anchetei, se va stabili exact dacă este vorba de un abuz, însă lucrurile par a fi destul de clare în contextul în care și mama medicului ieșean este îngrijită în aceleași condiții, de mai mult timp.

“A fost și mama ei și a stat jumătate de an, a plecat abia prin august, de obicei vine când e frig și stă până în vară. Laura Gheucă-Solovăstru le spune angajaților: “Sunt părinții mei și nimeni nu poate să-mi facă nimic”, au mai precizat angajații, pentru sursa citată.

Laura Gheucă-Solovăstru a negat însă, informațiile, spunând că problemele de sănătate ale părinților au impus spitalizare pe perioadă îndelungată și că nu este vorba despre vreun abuz.

detalii aici:

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-caz-socant-la-a-sf-spiridona-sefa-sectiei-dermatologie-si-a-a-cazata-parintii-in-spital-de-trei-ani-si-ii-trateaza-ca-la-privat–336974.html