În ziua de 01.09.2021, polițiștii locali au întreprins activități de distribuire fly-ere pentru informarea cetățenilor municipiului Iași cu privire la activitățile desfășurate, acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Acțiunile de informare au vizat stațiile de îmbarcare/debarcare a călătorilor aparținând C.T.P. Iași, mijloacele de transport în comun, zona piețelor agroalimentare unde frecvent se produc aglomerări de persoane și vehicule.

Prin intermediul Dispeceratului Poliției Locale Iași, polițiștii locali au fost dirijați la 28 adrese, iar prin Dispeceratul Poliției Municipiului Iași au fost dirijați la 2 adrese.

În urma activităților specifice desfășurate, polițiștii locali au legitimat 218 persoane, iar în urma constatărilor directe au întocmit 94 procese-verbale de constatare a contravenției, iar la stabilirea sancțiunii au în vedere aplicarea acestora în mod gradual, valoarea amenzilor fiind în cuantum de 23.545 lei.

         Astfel au fost întocmite:

  • 5 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
  • 13 procese-verbale de constatare a contravenției, conform 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
  • 34 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
  • 4 procese-verbale de constatare a contravenției, conform O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români;
  • 38 procese-verbale de constatare a contravenției, conform Hotărârilor de Consiliu Local Iași.

         Exemple de infracțiuni/sancțiuni contravenționale:

  1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 600 lei, numitului R.I., întrucât a fost depistat pe în proximitatea Serviciului de Stare Civilă Iași în timp ce profera injurii și expresii jignitoare la adresa patrulei de polițiști locali din zonă.
  2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 4 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, stabilind drept sancțiune AVERTISMENT, numitului I.L, întrucât a fost depistat într-un tramvai care circula pe traseul 11, fără a purta mască sanitară de protecție.
  3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020 pentru reglementarea normelor privind gospodărirea și instaurarea unui climat de ordine și curățenie în municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.000 lei, numitului D.C., întrucât a fost depistat în timp ce tăia un nuc de pe domeniul public, fără a deține aviz emis de Primăria Municipiului Iași.

sursa foto: TeleM