Ieșenii care suferă de alergii la ambrozie au mari bătăi de cap în perioada aceasta! Buruiana-problemă împânzit multe zone ale municipiului Iași (Minerva-Alexandru cel Bun, Bucium, trecătoarea Vișani, in apropiere de Piața Nicolina) iar cetățenii nu mai pot ieși din case și nu mai pot deschide un geam din cauza manifestărilor alergice groaznice: tuse, strănut, mâncărimi ale ochilor și nasului, lăcrimare excesivă.

Oamenii spun că medicamentele antialergice prescrise de medici nici măcar își mai fac efectul și așteaptă cu nerăbdare să treacă sezonul în care planta are cel mai înalt risc alergenic. Cunoscută sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarbă pârloagelor sau floarea pustei, ambrozia este una dintre cele mai invazive și periculoase plante existente pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice.

Minerva, Alexandru cel Bun

Amintim autorităților că, potrivit legii L255/2020 – LEGE pentru modificarea Legii nr. 62/2019 privind combaterea buruienii ambrozia “verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau detinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către autoritătile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. Îndeplinirea obligațiilor care le revin autoritătilor administrației publice locale, se verifică de către specialiști desemnați de Instituția Prefectului, care au și competență de a sancționa nerespectarea prevederilor prezentei legi. “

De la “mai-marii” urbei, nu ne putem aștepta la prea multe reacții pentru că pe lângă birourile lor, in fotoliile de la Palat, nu crește ambrozia, nici în zonele centrale pe unde se învârt ori pe la “tăierile de panglică” unde li se întinde covorul roșu, așa că nu au motive să se scarpinde în nas. O fac, totuși, din proprie inițiativă dar în alte părți…mai dosnice.

Bucium